13.6 C
De Bilt

Buurtbemiddeling in Rheden biedt uitkomst als je er onderling niet uitkomt

Rheden – Ook in Rheden kan buurtbemiddeling uitkomst bieden. Zoals overal zijn er spelende kinderen, rokende barbecues, of gezellige muziek in de buurt. Voor de één is dat een feest, voor de ander een ergernis. Woongenot is voor iedereen anders en als buren je woongenot negatief beïnvloeden, kan dat problemen geven. Gelukkig kan in de meeste gevallen dit soort ergernissen onderling goed worden opgelost maar soms lukt dat niet. Het kan moeilijk zijn je buren aan te spreken. Irritaties lopen snel op en met elkaar in gesprek gaan wordt dan lastig. Buurtbemiddeling kan dan uitkomst bieden!

Buurtbemiddeling voor iedereen

De bemiddeling is gratis, neutraal, onafhankelijk, bewezen effectief en inmiddels in meer dan 300 gemeenten beschikbaar. Insteek is om buren weer met elkaar in gesprek te brengen en hen te stimuleren samen tot een oplossing te komen, onder begeleiding van twee vrijwillige bemiddelaars. Iedereen kan zich aanmelden. Een vrijwilliger van Buurtbemiddeling neemt vervolgens contact op om te horen wat er speelt en legt graag uit welke mogelijkheden er zijn. Twee derde van de aanmeldingen wordt dankzij deze bemiddeling met positief resultaat afgerond.

Buurtbemiddeling
Buurt – Foto: gemeente Rheden

Goed getrainde vrijwilligers

Bemiddelaars zijn goed getrainde vrijwilligers die graag hun steentje bijdragen aan een betere samenleving. Zonder vrijwilligers geen Buurtbemiddeling. Juist omdat zij vrijwilliger zijn, is hun inzet van essentiële waarde; ze zijn niet afhankelijk van een organisatie, hebben geen oordeel en luisteren goed naar beide kanten van een verhaal. De bemiddelaars gaan altijd met z’n tweeën op afspraak langs bij de melder om vervolgens aan te bellen bij de andere buren om zijn/haar verhaal te horen. Als beide partijen met elkaar in gesprek willen, vindt dit plaats op een neutrale locatie. De bemiddelaars begeleiden het gesprek, maar reiken niet de oplossing aan. Dat doen de buren zelf.

Gevoel van veiligheid

De gemeenten Rheden, Rozendaal en Doesburg hebben onlangs opnieuw een convenant afgesloten met Rijnstad Buurtbemiddeling. Dat betekent dat alle inwoners van deze gemeenten van deze bemiddeling gebruik kunnen maken als zij problemen hebben met hun buren. Buurtbemiddeling draagt bovendien bij aan het vergroten van het gevoel van veiligheid en uiteindelijk wordt iedereen daar beter van.

Contact

Voor het inschakelen van Buurtbemiddeling of voor meer informatie of zelf bemiddelaar worden, neem dan contact op via e-mail: buurtbemiddelingrrd@rijnstad.nl of via M: 06 27 838 471.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio