10.8 C
De Bilt

College over het gebedenboek van Maria van Gelre

Malden – Hertogin Maria van Gelre liet in de 15e eeuw een uniek gebedenboek maken, verrijkt met kleurrijke miniaturen en sierinitialen. Het is het best bewaarde gebedenboek uit de middeleeuwen. Delen van dit gebedenboek zijn momenteel in Museum Het Valkhof in Nijmegen te bewonderen. In Bibliotheek Malden gaat kunsthistoricus Trix Willemse op dinsdagavond 20 november dieper in op enkele bijzondere miniaturen uit het gebedenboek.

Maria van Gelre was vanaf 1405 hertogin van Gelre. Haar gebedenboek uit 1415 wordt gezien als een van de belangrijkste kunstschatten uit de late middeleeuwen. Een monnik uit Arnhem, Helmich die Lewe, schreef het boek met de hand. Hierna werd het boek ‘verlucht’ met meer dan honderd kleine illustraties. Trix Willemse, taalwetenschapper en docente kunstgeschiedenis, geeft op dinsdag 20 november van 20.00 tot 21.30 uur een college over dit beroemde gebedenboek. Ze licht een aantal miniaturen uit het meer dan 900 pagina’s tellende boek toe.

 

Met eigen ogen het gebedenboek bekijken? Tot en met 6 januari 2019 is er in Museum Het Valkhof een tentoonstelling te zien over Maria van Gelre. Hier zijn een veertigtal bladzijden uit het gebedenboek tentoongesteld, evenals vele andere objecten uit die tijd.

 

Dit hoorcollege is onderdeel van de collegereeks ‘Universiteit van Malden’. Deze colleges bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten. Bibliotheekleden en studenten betalen €2,50, overige bezoekers kopen een kaartje voor €4,-. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via https://www.obgz.nl/uni-malden.html. Hier staan ook alle volgende colleges in de Bibliotheek Malden vermeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio