5.2 C
De Bilt

Colleges van Wijchen en Druten vragen gemeenteraden om extra investering in werkorganisatie

De colleges van burgemeester en wethouders van Druten en Wijchen vragen aan beide gemeenteraden om in te stemmen met een plan om de Werkorganisatie Druten Wijchen verder te professionaliseren. Hiervoor is gezamenlijk een structurele investering nodig van 1,6 miljoen euro in 2023 oplopend naar 2 miljoen euro in 2026. Hiermee kan de WDW verder doorontwikkelen, extra mensen aannemen en investeren in de ICT.

Werkorganisatie Druten Wijchen (WDW)

Sinds het begin van de samenwerking, is er veel gevraagd van de Werkorganisatie Druten Wijchen (WDW). Er is alles op alles gezet om systemen en beleid vergaand te harmoniseren, en om samen efficiënter te werken. Hier zijn grote stappen in gezet. Bovendien is het, ondanks corona, gelukt om ruim uitvoering te geven aan de bestuurlijke ambities van beide gemeenten. Zo is er hard gewerkt om de woningbouwopgave te versnellen. Gedurende de coronapandemie heeft de WDW er alles aan gedaan om inwoners en ondernemers adequaat te ondersteunen. En zorgt ze dit jaar ook voor passende opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Trots op de werkorganisatie

Beide colleges zijn trots op wat de WDW allemaal heeft gerealiseerd. Tegelijk constateren ze ook dat dit alles een zware wissel heeft getrokken op de organisatie. Ook de impact van de krappe arbeidsmarkt is groot, net zoals alle werkgevers in Nederland dit merken. Dat maakt het extra belangrijk om een aantrekkelijke werkgever te blijven, zodat ambitieuze medewerkers (blijven) kiezen voor de WDW. Diverse maatschappelijke ontwikkelingen vragen meer capaciteit en kennis, zoals binnen het sociaal domein, handhaving en veiligheid. Maar ook op het gebied van ICT en informatievoorziening is de urgentie hoog. Het verbeteren van de digitale dienstverlening, het versterken van de (digitale) inwonersparticipatie en het waarborgen van de informatieveiligheid, zijn daarbij enkele voorbeelden.

Bouwen aan de toekomst

Al deze uitdagingen zetten de snelheid, kwaliteit van dienstverlening en de menselijke maat onder druk. Om dit het hoofd te bieden en de dienstverlening op alle terreinen te waarborgen, vragen de colleges de gemeenteraden om een extra investering voor de komende jaren. Met deze extra investering kan de WDW verder doorontwikkelen, extra mensen aannemen en investeren in de ICT. Een aantrekkelijke, robuuste en vitale organisatie is noodzakelijk voor het realiseren van de bestuurlijke ambities en het bouwen aan de toekomst van en met de inwoners, ondernemers en instellingen van Druten en Wijchen.

Besluit door gemeenteraden

De gemeenteraden van Druten en Wijchen nemen in oktober een besluit over het plan voor de WDW en de benodigde investeringen. De gemeenteraad van Druten vergadert hier op 13 oktober over, en de gemeenteraad van Wijchen op 20 oktober.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio