12.8 C
De Bilt

Collegevoorstel: invoering ja-sticker voor minder papierafval

Het college van de gemeente Duiven stelt de gemeenteraad voor om een ja-sticker in te voeren. Hiermee krijgen inwoners geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer in de brievenbus. Tenzij ze met een sticker aangeven dit wél te willen.

Het voorkomen van (papier)afval is duurzamer dan het achteraf scheiden, inzamelen en recyclen. Zeker omdat papier niet eindeloos recyclebaar is. Met de invoering van deze sticker wil het college de hoeveelheid papier verminderen. Nu moeten inwoners met een nee/nee- of nee/ja-sticker aangeven dat ze geen ongeadresseerd reclamedrukwerk willen. De nieuwe ja-sticker draait dit om. De standaard is dan: geen reclame meer in de brievenbus.

Wel huis-aan-huisbladen

Dit voorgenomen besluit heeft geen gevolgen voor huis-aan-huis bladen zoals Duiven Post en het Duivens Nieuwsblad. Huis-aan-huis bladen die voor meer dan 10% bestaan uit informatie over en nieuws uit het verspreidingsgebied worden niet gezien als ongeadresseerd reclamedrukwerk. Deze mogen ook zonder ja-sticker worden bezorgd.

Gebruik ja-sticker op brievenbus

Inwoners die na invoering van het nieuwe systeem nog reclame willen ontvangen, kunnen bij het gemeentehuis een sticker krijgen. Voor de bezorging geldt na invoering het volgende:

  • Geen sticker of nee/ja-sticker: geen reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen
  • Ja-sticker: reclamefolders en huis-aan-huisbladen
  • Nee/nee-sticker: geen reclamefolders, geen huis-aan-huisbladen

Alternatieven voor ongeadresseerd drukwerk

Er zijn verschillende alternatieven voor ongeadresseerd reclamedrukwerk. Folders zijn digitaal (online of via apps) te bekijken. Ook is het mogelijk om folders geadresseerd te ontvangen.

Zienswijze

Dit voorstel is onderdeel van de nieuwe afvalstoffenverordening 2023. Deze ligt ter inzage bij de balie in het gemeentehuis. Digitaal opvragen kan per mail: afval@duiven.nl. Een zienswijze indienen kan ook via afval@duiven.nl. Of per post naar de gemeente Duiven, Postbus 6, 6920 AA Duiven. Vermeld op uw brief ‘Afvalstoffenverordening Duiven 2023’. Reageren kan tot en met 16 mei 2023. Daarna buigt de gemeenteraad zich over het voorstel van burgemeester en wethouders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio