15.6 C
De Bilt
vrijdag, 19 augustus 2022

Drachtig zeekoevrouwtje heeft eigen livestream in Burgers’ Zoo

Arnhem – Het Caribische zeekoevrouwtje van Koninklijke Burgers’ Zoo is drachtig. Biologen en dierverzorgers van het Arnhemse dierenpark verwachten de geboorte in december of januari. Recente observaties duiden op interessante ontwikkelingen bij het drachtige vrouwtje. Via een livestream die van bovenaf is gericht op een deel van het zeekoeienverblijf kunnen geïnteresseerden 24/7 meekijken: https://tinyurl.com/4wrva87c.

Toename buikomvang zeekoevrouwtje en onderzoekend gedrag

De omvang van de buik van de zeekoe neemt duidelijk toe. In het begin zagen dierverzorgers dit alleen in de breedte, maar nu zien ze ook dat de buik van de moeder aan het uitzakken is naar beneden. Het kan zijn dat dit te maken heeft met het indalen van het jong. Het zeekoevrouwtje laat zich de laatste tijd vaker zien op plekken in het bassin waar ze normaliter weinig komt. Alsof ze de boel aan het verkennen is.

Minder eetlust en zachtjes wiegen

Het zeekoevrouwtje eet ongeveer de helft van wat ze normaal eet. Bij vorige drachtige zeekoeien zagen we dit gedrag ook, naarmate de geboorte dichterbij komt. Daarnaast hangen zeekoeien vaak vrij stil in het water, maar lijkt dit bij het vrouwtje niet meer zo te lukken. De dierverzorgers zien haar regelmatig wat zacht van links naar rechts wiegen. Dit komt waarschijnlijk door de activiteit in haar buik.

Precieze inschatting blijft lastig

Ondanks al deze waarnemingen is het niet te zeggen wanneer de jonge zeekoe precies geboren zal worden. Dit komt mede omdat Burgers’ Zoo geen echo heeft gemaakt. Bij een dier dat permanent in het water leeft, is het erg lastig om een echo te maken. Bovendien wil het Arnhemse dierenpark het drachtige dier juist rust en ruimte geven, zeker wanneer er geen enkele aanleiding is om het dier onnodig te verstoren. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio