12.4 C
De Bilt

Drijvend zonnepark Uivermeertjes geopend

Druten – Vrijdag 4 juni sloten André Springveld en Roland Pechtold symbolisch de stekker van het zonnepark op de Uivermeertjes aan. Het moment dat het zonnepark officieel in gebruik is genomen. Zonnepark Uivermeertjes is het grootste drijvende zonnepark in Europa. “Daar zijn we best wel trots op”, zegt wethouder Springveld.

Zonnepark Uivermeertjes

De gemeente Druten vindt duurzaamheid belangrijk. Zonnepark Uivermeertjes draagt direct bij aan de ambitie van de gemeente om in 2040 energieneutraal te zijn. Het zonnepark levert voldoende energie om ieder jaar ruim 8.000 huishoudens te voorzien van stroom.

“Naast onze eigen ambitie werken we ook aan de regionale duurzaamheidsopgave. De gemeente Druten draagt met zonne-energie bij aan de Regionale Energie Strategie (RES). Wij zorgen ervoor dat het op meerdere plekken in de gemeente mogelijk is om zonneparken te bouwen. Het drijvende zonnepark op de Uivermeertjes is een eerste mooie stap. Ik verwacht dat dit jaar nog 3 zonneprojecten kunnen starten”, aldus André Springveld, wethouder Duurzaamheid.

Samen bijdragen aan het Klimaatakkoord

Er zijn bezwaren ingediend en er is een kort geding aangespannen tegen de komst van het drijvende zonnepark. Die zijn afgewezen. “Helaas kunnen we niet iedereen tevreden stellen,” zo zegt Springveld. “Maar we hebben nu eenmaal met elkaar wel de opdracht om bij te dragen aan het Klimaatakkoord. Samen met GroenLeven hebben we een slimme ruimtelijke oplossing voor een zonnepark gevonden.”

Nederland is dichtbevolkt en de ruimte is beperkt. Om agrarische grond en natuur te behouden en ruimte te houden voor woningbouw is zonne-energie als dubbelfunctie op onder andere water een hele goede optie. Het drijvende zonnepark op de Uivermeertjes past goed in het landschap en houdt rekening met de flora en fauna.

Natuur blijft behouden

Bij de inpassing van het zonnepark heeft GroenLeven samengewerkt met landschapsarchitecten en ecologen. Het zonnepark ligt op het diepste gedeelte van de plas en is verankerd in de bodem en niet aan de oevers. Het zonnepark ligt op ruime afstand van de oevers. Zo tast het de flora en fauna niet aan. De Uivermeertjes is nu een ware bron van energie met behoud van natuur en recreatie. Lees meer: www.druten.nl/zonnepark-uivermeertjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio