6.4 C
De Bilt

Drutense en Wijchense horeca milieubewust

Hoe pak je als horecaondernemer je energieverbruik aan en wat kan je doen om voedselverspilling tegen te gaan? Lastige onderwerpen waar de gemeenten Druten en Wijchen de ondernemers graag in ondersteunt. De gemeenten bieden samen met de bedrijven Greendish en Sit&Heat hulp aan horecaondernemers die stappen willen zetten in het verduurzamen van hun horecazaak. De gemeenten vinden het belangrijk een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen en dus daarmee de Sustainable Development Goals.

Wethouder gemeente Druten Ronald Thoonen (Economische zaken en Duurzaamheid en milieu): ”Het is belangrijk om samen te verduurzamen. En als wij als gemeente dan met een steuntje in de rug de ondernemers kunnen helpen, dan doen wij dat graag. Door op een duurzame manier je terrasseizoen te verlengen en op je menukaart meer plantaardig voedsel aan te bieden en slimmer in te richten, kan je al flinke stappen zetten.”

Greendish helpt om je keuken te vergroenen

Greendish adviseert en begeleidt ondernemers om duurzamere en plantaardige gerechten op hun menukaart te zetten. Ondernemers kiezen zelf of zij aan de slag gaan met minder voedselverspilling of het verhoging van het plantaardige aanbod. Aan de slag met allebei de onderwerpen kan ook!

Wethouder gemeente Wijchen Nick Derks (Economische zaken): “Als gemeente geloven we erin nauw samen te werken met de ondernemers. “We geven een podium aan goede voorbeelden van duurzaam ondernemen en ondersteunen lokale initiatieven. Ik nodig  daarom ook horecaondernemers uit om mee te doen.”

Het hele jaar door op het terras zitten met de kussens van Sit&Heat

De gemeenten Wijchen en Druten hebben Sit&Heat opdracht gegeven om als proef horecaondernemers te helpen hun terras een stuk energiezuiniger te maken. Dit doen zij door verwarmde kussen op de terrasstoelen te leggen. “De terrasverwarmers verwarmen vooral de buitenlucht en niet de mensen die op het terras zitten. Dat kost onnodig veel energie en geld. Met de verwarmde kussens bespaart de horecaondernemer tot wel 95% aan energie. En alle gasten kunnen nog lekker lang op het terras blijven zitten. Ik ben echt enthousiast”, zo zegt wethouder gemeente Wijchen Bea Schouten (Energie en klimaat).

Doet uw horecazaak al mee in Druten of Wijchen?

Horecaondernemers die mee willen doen kunnen zich tot 17 oktober aanmelden bij Marie-José Dilweg (beleidsadviseur economie & accountmanager). Haar contactgegevens zijn m.dilweg@drutenwijchen.nl en 06 38 22 15 89.

Wees er snel bij want het ondersteuningsbudget is eindig: Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Meedoen levert veel op: meer kennis, meer marge, beter inzicht in de be-drijfsvoering én het milieu wordt ermee geholpen. Laat deze kans niet liggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio