1.4 C
De Bilt

Energiebesparing en duurzame energie leeft bij inwoners in Wijchen

Wijchen Ruim een derde van de Wijchenaren is bezig met het gebruik van duurzame al-ternatieven voor energie. Bijna twee derde is bezig met besparen van energie. Dat blijkt uit een enquête die gemeente Wijchen heeft laten uitvoeren onder ruim 400 inwoners van de gemeente.

Duurzame energie

“Deze enquête levert een schat aan informatie op over hoe duurzaam de Wijchenaar is ingesteld. Blijkbaar is er een groot draagvlak voor het realiseren van zonnepanelen op daken, zonneparken en windmolens”, legt Titus Burgers, wethouder duurzaamheid in ge-meente Wijchen, uit. “Deze resultaten zijn voor ons deels een bevestiging dat we op de goede weg zijn, maar ook een extra stimulans om samen met onze inwoners en lokale partners de plannen voor zonnevelden en windmolens verder uit te werken.”

Liever een zonnepark dan een windmolen

De enquête laat zien dat ruim 40% van de ondervraagden geen bezwaar heeft tegen een zonnepark aan de rand van de eigen woonwijk. Over windmolens zijn de inwoners minder enthousiast. De locaties die de ondervraagden in Wijchen geschikt vinden voor zonne-parken zijn in uiterwaarden, akkers en weilanden en langs de snelweg. Voor windmolens worden dezelfde locaties genoemd. Ook een industrieterrein wordt genoemd als geschikte locatie voor windmolens. “Bij Bijsterhuizen ontwikkelt ‘Wind in Wijchen’ nu al een plan voor 3 windmolens”, aldus Burgers.

Het allerliefst zonnepanelen op daken

75% van de ondervraagden is het eens met de stelling dat over vijf jaar alle daken van openbare gebouwen voorzien moeten zijn van zonnepanelen. “Gemeente Wijchen is al goed bezig op dit vlak. Op het dak van het Huis van de Gemeente liggen zonnepanelen. Daarnaast hebben we samen met Energiecoöperatie Leur zonnepanelen op sporthal Arcus gelegd en binnenkort ook op Suikerberg en ’t Achterom. We gaan ook aan de slag met bedrijven die genoeg dakoppervlak hebben”, vertelt Burgers. “Het is wel belangrijk om je te realiseren dat we met alleen zonnepanelen op daken onze energiedoelstellingen niet gaan halen. Daarvoor hebben we ook de windmolens en zonneweides op de grond nodig.

Meer informatie

Voor meer informatie over projecten van de gemeente en wat u zelf kunt doen aan energiebesparing kijkt u op www.wijchen.nl/duurzaamheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio