10.4 C
De Bilt

Eerste snelle omgevingsvergunning verleend

Arnhem – Al sinds 2015 is het mogelijk om een zogenaamde ‘snelle omgevingsvergunning’ aan te vragen. Een snelle omgevingsvergunning kan al de volgende dag klaarliggen voor de aanvrager. De aanvrager krijgt meer verantwoordelijkheid èn het vertrouwen van de gemeente dat de zaken goed geregeld zijn. Een mooi staaltje van deregulering, maar wel spannend, zo’n eerste snelle uitgifte. Daarom was er vandaag gebak, want we zijn blij dat iemand als eerste over de dam is gegaan!

Eerste snelle uitgifte vergunning

Wethouder van Ruimtelijke Ordening Harm Westerbroek reikte de vergunning uit aan de architect, Michael Willemsen uit Arnhem, die namens zijn opdrachtgever, Kristian van Enk uit Wezep, de aanvraag compleet heeft verzorgd. Michael is blij dat de start van de bouw, die is gepland op 1 november, door deze snelle aanpak wordt gehaald.

Test

Harm Westerbroek:  “We vinden het fijn dat we nu hebben kunnen testen of deze vergunning ook echt sneller werkt. We zijn druk bezig met het dereguleren en vereenvoudigen van de regels dus dit is wel een mijlpaal. We hopen dat meer mensen hun architect inschakelen om hun vergunning op deze manier te regelen. Zo kunnen bouwactiviteiten veel sneller van de grond komen!”

Bouwen en verbouwen

De snelle omgevingsvergunning is een gewone omgevingsvergunning voor bouwen en verbouwen waarbij de aanvrager, met hulp van zijn architect, zorgt dat de gemeente de vergunning in één dag kan afhandelen. Dit is mogelijk doordat de gemeente de vergunning verleent, zonder vooraf te toetsen aan de gemeentelijke Bouwverordening, het bestemmingsplan en het Bouwbesluit. De verantwoordelijkheid voor die toetsing ligt namelijk bij de erkende architect van de aanvrager. Architect Michael Willemsen uit Arnhem heeft deze handschoen opgepakt en heeft de aanvraag met bijbehorende toets compleet verzorgd.

Steekproeven

De gemeente controleert achteraf steekproefsgewijs of de snelle omgevingsvergunning aan de regels voldoet. Wanneer nodig neemt de gemeente contact op met de aanvrager en architect voor het achteraf veranderen van de situatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio