1.4 C
De Bilt

Beyond the Book’: Engelse literatuur in het licht van de actualiteit

De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert samen met de Radboud Universiteit een serie Engelstalige lezingen over Britse literatuur en cultuur. Universitair docenten Engelse literatuur koppelen in ‘Beyond the Book’ thema’s uit de Engelse literatuur aan hedendaagse kwesties. Ruud van den Beuken trapt op woensdag 12 oktober af met een lezing over de gedichten van Joelle Taylor, waarin onderwerpen als gender, seksualiteit en trauma aan bod komen.

Literatuur

De Bibliotheek Gelderland Zuid nodigt universitair docenten Engelse literatuur uit in Bibliotheek De Mariënburg om hun kennis te delen met internationale studenten, expats en andere cultuurliefhebbers. In Beyond the Book kijken de docenten verder dan het boek en bespreken Engelse (historische) teksten in het licht van hedendaagse debatten.

LHBTIQ+ poëzie

‘C+nto and Othered Poems’ (2021) van Joelle Taylor won vorig jaar de prestigieuze T.S. Eliot Prize, Met deze gedichtenbundel viert Taylor hoe lesbische vrouwen liefhadden, vochten en zich opofferden tegenover discriminatie en regelrecht geweld. Ze brengt de bruisende Londense LGBT+-scene van de jaren negentig opnieuw tot leven in een reeks krachtige gedichten.

Op woensdag 12 oktober bespreekt Ruud van den Beuken hoe Taylor in haar poëzie kwesties van gender, seksualiteit en trauma aanpakt. Hij toont ook een video-opname van haar uitvoering van het titelgedicht. Ruud van den Beuken is universitair docent Engelse literatuur. In april 2017 promoveerde hij (cum laude) met zijn proefschrift over cultureel geheugen en nationale identiteitsvorming in Iers drama.

Dickensiaans

Op woensdag 12 november geeft Chris Louttit een lezing over de term ‘Dickensiaans’ in het licht van o.a. de COVID 19-lockdowns. In verschillende vormen van politiek discours in deze periode, van de woorden van politici en beleidsmakers zelf tot krantenberichten, satirische radiocomedy’s en satirische cartoons, werd de conservatieve Britse regering steeds vaker in Dickensiaanse termen gedefinieerd. Chris Louttit is universitair docent Engelse literatuur en onderzoekt o.a. de relatie tussen fictie en populaire cultuur van de Victoriaanse periode tot nu.

Kaarten voor de lezingen zijn verkrijgbaar via de website van de Bibliotheek Gelderland Zuid (www.obgz.nl/agenda) en kosten € 4 voor bibliotheekleden en studenten, € 6 voor overige bezoekers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio