17.5 C
De Bilt

Extra steun voor cultuur in Wageningen

Wageningen – Het college van B&W van Wageningen stelt in navolging van het eerste steunpakket voor cultuur in 2020, extra geld beschikbaar voor een tweede steunpakket. Dit wordt gefinancierd vanuit de Rijksmiddelen voor compensatie voor cultuur.

Gevolgen cultuur en creatieve sector

Wethouder Anne Janssen: “De coronacrisis heeft een grote gevolgen voor de culturele en creatieve sector. We hopen dat deze steun de culturele organisaties helpt om te blijven bestaan. En dat onze inwoners zich kunnen blijven ontwikkelen, en van cultuur kunnen blijven genieten.”

Maatregelen voorjaar

Vorig jaar hebben we al een forse impuls gegeven van € 137.000. Het Rijk heeft nu ongeveer 600.000 euro extra beschikbaar gesteld. Wethouder Janssen: “We willen 2021 in het teken zetten van herstel van de culturele sector. De eerste set maatregelen à € 230.000 is nu bekend. Zo kunnen we hiermee direct aan de slag. Een deel van het geld blijft beschikbaar voor maatregelen die vanaf het tweede kwartaal gaan uitwerken. We richten ons steunpakket op het overeind houden van onze culturele instellingen, het ondersteunen van onze Wageningse cultuurmakers, en een impuls geven voor cultuureducatie en -participatie”.

Amateurkunst

Er komt een subsidieregeling die als doel heeft om amateurkunstverenigingen een steuntje in de rug te geven. Wij krijgen van veel amateurkunstverenigingen signalen dat de verenigingskas leeg is. Ze hebben afgelopen jaar extra kosten gemaakt voor huren van grotere ruimtes om veilig te kunnen oefenen. Daarnaast hebben ze minder inkomsten omdat optredens niet doorgingen. Om deze organisaties te steunen, komen er steunmaatregelen met een vast bedrag per type organisatie:

  • harmonieën en fanfares: € 5000
  • orkesten, oratoriumverenigingen, zang en koren: € 3000
  • toneel en overige: € 2000

Samenwerking extra culturele activiteiten

In navolging van de succesvolle Wageningse Cultuur Zomer maken de Junushoff, de bblthk (openbare bibliotheek) en Wageningen Live op dit moment met elkaar plannen voor een tweede editie. Hiermee kunnen Wageningse makers in de zomer van 2021 zich presenteren aan het publiek. We hopen dat op het moment dat de maatregelen mogelijk versoepeld worden, Wageningen weer kan genieten van al het mooie dat cultureel Wageningen te bieden heeft.

Junushoff

Theater Junushoff heeft door de maatregelen haar deuren weer moeten sluiten. De vooruitzichten zijn dat het mogelijk lastig wordt om dit jaar zonder verlies af te kunnen sluiten. Daarom wordt nu € 50.000 gereserveerd om eind 2021 zo nodig bij te kunnen springen.

Evenementenkast

In de afgelopen jaren hebben verschillende culturele organisaties gevraagd om een evenementen-stroomkast bij het Torckpark. Hiervoor komt geld beschikbaar. Op het moment moeten zij dieselaggregaten huren. Deze zijn prijzig, gehorig en milieuonvriendelijk. We investeren daarom in deze voorziening om het culturele veld de komende jaren te ontlasten. Het betekent niet dat het park wordt aangewezen tot een evenementenlocatie. Het is bedoeld om de bestaande situatie te verbeteren.

Cultuur on tour

Daarnaast is eind vorig jaar al een plan gemaakt voor ‘Cultuur on tour’ en de ‘Cultuurcarroussel’. Dit is een vervolg op de succesvolle KinderCultuurZomer van afgelopen jaar. Op allerlei plekken worden workshops aangeboden voor kinderen en jongeren. Een mooie manier om cultuur te proeven en uit te proberen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio