3.6 C
De Bilt

Extra stimulans voor jonge culturele makers

Nijmegen – Een extra stimulans voor de cultuur. De gemeente Nijmegen gaat door met Groeispurt en de cultuurscout. De Groeispurt is een subsidieregeling voor jonge makers, kunstenaars en artiesten. Deze regeling bestaat sinds 2021 en zorgt voor een flexibele en snelle manier van steun om nieuwe ontwikkelingen aan te moedigen. Doel is om jong talent extra stimulans te geven, zonder onnodige beperkingen en verplichtingen. De Groeispurt is er voor alle culturele disciplines. 19 culturele makers kregen afgelopen jaar al een bijdrage.

Jonge culturele makers

Groeispurt wordt uitgevoerd door cultuurscout Moniek Klabbers. Sinds eind 2020 is zij aan de slag voor de stad Nijmegen en neemt ze de Groeispurt onder haar hoede. Door haar ruime ervaring is ze goed bekend met de culturele sector. Daarnaast probeert ze jonge makers ook op andere vlakken een extra stimulans te geven. De meeste aanvragers hebben geen of weinig ervaring met het aanvragen van subsidie. Er gaat daarom veel aandacht uit naar de ondersteuning om tot een goed plan te komen.

Extra stimulans

Het beoordelen van de aanvragen doet de Cultuurscout niet alleen. Nadat de aanvraag is ontvangen wordt deze gedeeld met verschillende adviseurs. Deze hebben allemaal een flinke dosis kennis, werkervaring en een uitgebreid cultureel netwerk in Nijmegen en daarbuiten.In 2021 stelde de gemeente Nijmegen € 45.000,- ter beschikking voor de Groeispurt. Per aanvraag was maximaal €3.000 beschikbaar. In 2021 ontving de Groeispurt 32 aanvragen. Daarvan zijn 19 toegekend: beeldende kunst, muziek, hiphop, literatuur, theater & dans en film.

3x steun van Groeispurt:

Een van de toegekende aanvragen was van Jesse van den Berg. Zijn project heeft de vorm van een onderzoek waarin de representatie van queer personen centraal staat. Hij heeft onderzoek verricht naar welke beelden, welke presentatie en welk materiaal is om intimiteit tussen de kijker en het werk te creëren. De adviseurs waren erg enthousiast over de wijze waarop hij zijn materiaalonderzoek in elkaar vlecht met het thema en zo een tegengeluid ontwikkeld op de meer gangbare clichébeelden.

Een andere toegekende aanvraag was van Teun van Laake, die in 2021 besloot dat hij vol voor zijn makerschap wilde gaan. ‘Niet in het geniep’ vormt hiervoor de basis. Een album met een uitgebalanceerde mengelmoes van vijftien thematische luisterliedjes. De adviseurs vonden het sterk dat hij zich als maker op verschillende vlakken durft te ontwikkelen en toch een duidelijk profiel weet te behouden. De albumpresentatie volgt op 29 mei.

Elky Rosa Gerritsen maakte een fysieke, poëtische voorstelling waarin twee individuen samen komen. Elky ging in de voorstelling op zoek de balans tussen afhankelijkheid en onafhankelijkheid. Vanuit het Groeispurtfonds is Elky geholpen om een goed plan te ontwikkelen. Ruim 80 bezoekers hebben de voorstelling LEUN kunnen ervaren.

Voor 2022 heeft de gemeente weer €45.000,- ter beschikking gesteld voor Groeispurt. Aanvragen en meer informatie via Home – Groeispurt Fonds

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio