9.4 C
De Bilt

Familie Hendriks uit Leur ontvangt Monumentenprijs

De heer en mevrouw Hendriks uit Leur ontvingen afgelopen donderdagmiddag uit handen van wethouder Twan van Bronkhorst de Monumentenprijs 2021 van gemeente Wijchen. De familie Hendriks is eigenaar van Boerderijcomplex de Fleerde in Leur. Zij ontvangen deze mooie prijs, omdat zij met zorg en oog voor detail te werk zijn gegaan bij de restauratie en herbouw van het complex.

Bijzondere inzet met oog voor detail door familie Hendriks

“U ontvangt de monumentenprijs van de gemeente Wijchen, omdat u veel heeft gedaan om dit bijzondere complex te behouden. U bent met zorg en oog voor detail te werk gegaan”, zo zegt wethouder Twan van Bronkhorst. “Daarnaast is het complex versterkt door de sloop van een niet-monumentale aanbouw en de herbouw van de karnmolen. Hierbij is een cultuurhistorisch pareltje voor de gemeente bewaard gebleven. Zonder uw inzet en grote betrokkenheid was dit niet mogelijk geweest!”

Groot en opvallend

De T-boerderij is in 1861 gebouwd op een lichte verhoging in het landschap. Het is een groot en opvallend gebouw dat kenmerkend is voor de omgeving. Het hele boerderijcomplex is voor de agrarische geschiedenis van de gemeente Wijchen van grote waarde. Het is een uniek voorbeeld van een uitgebreid boerenbedrijf op de oeverwal van het Wijchens Maasje.

Vloedschuur en karnmolen

Bijzonder is de vloedschuur die op het erf staat. Deze schuur staat nog wat hoger dan de boerderij. Zo hadden het vee en de gewassen bij hoog water een droog onderkomen. De schuur is het meest in het oog springende gebouw. De vloedschuur is mooi gerestaureerd. Op het erf staan verder een grote schuur en een bakhuisje. De karnmolen is in de loop van de tijd verdwenen. De Familie Hendriks heeft deze teruggezet. De opnieuw gebouwde karnmolen is nu een tuinhuisje en versterkt het cultuurhistorisch karakter van het erf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio