11.8 C
De Bilt

Fietsers brengen met snuffelfiets luchtkwaliteit in kaart

De gemeente Barneveld is op zoek naar inwoners die deel willen nemen aan het project Snuffelfiets. Bij een snuffelfiets wordt een mobiele sensor aan het stuur van de eigen fiets gehangen. Zo is het mogelijk om al fietsend luchtmetingen te doen, veelgebruikte fietsroutes in kaart te brengen en de kwaliteit van het wegdek te meten. Er zijn in totaal 50 sensorkastjes beschikbaar. De kastjes worden beschikbaar gesteld vanuit de provincie Gelderland en regio FoodValley.

,,Inwoners kunnen met de snuffelfiets op een makkelijke manier bijdragen aan de kennis die nodig is voor veilige en schone fietsroutes. Daarom doen wij als gemeente Barneveld  graag mee aan dit experiment”, aldus wethouder Hans van Daalen.

Kick-off op woensdag 19 februari

Op woensdagavond 19 februari gaat om 19.00 uur het project van start met een gezamenlijke kick-off in het gemeentehuis voor alle deelnemers. Tijdens deze bijeenkomst geven (onder voorbehoud) vertegenwoordigers van RIVM, Provincie Gelderland en CODA Civity een toelichting op het project. Onder de deelnemers die aanwezig zijn bij de kick-off, wordt een tegoedbon van 50 euro verloot voor een onderhoudsbeurt of accessoire voor de fiets bij een lokale fietsenmaker.

Digitaal dashboard
Inwoners die zich aanmelden voor de snuffelfiets krijgen een sensorkastje tot hun beschikking, en delen zo de informatie die zij tijdens hun gebruikelijke fietstochten verzamelen. Bij de sensor hoort een digitaal dashboard voor een gedetailleerd overzicht en actuele informatie van de gereden routes. De privacy van de deelnemers is gewaarborgd doordat de afgelegde routes niet herleidbaar zijn tot de persoon, en de data in bulk en niet per persoon wordt verwerkt.

Doel van experiment
Bij het project Snuffelfiets werkt de gemeente samen met inwoners, bedrijven, onderwijs, kennisinstituten en andere overheden. Doel van het experiment is het bewustzijn en de betrokkenheid van inwoners kan vergroten bij hun eigen leefomgeving en het belang van een goede luchtkwaliteit. Het experiment duurt 2,5 maand.

Aanmelden kan tot en met vrijdag 14 februari
Aanmelden kan tot en met vrijdag 14 februari 2019 via verkeer@barneveld.nl. Het project Snuffelfiets is een initiatief vanuit de provincie Gelderland en Regio Foodvalley. De gemeenten Veenendaal en Scherpenzeel gingen Barneveld al voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio