15.5 C
De Bilt

Gebruik recreatiewoningen voor bewoning blijft niet toegestaan

Otterlo – Het gebruik van recreatiewoningen voor bewoning is en blijft niet toegestaan. De gemeente heeft terecht overtredingen van het verbod op permanent wonen in het Toeristenmotel in Otterlo vastgesteld. Om planologisch-technische redenen kan echter niet altijd een dwangsom worden opgelegd aan de eigenaar/verhuurder. Dat blijkt uit zes uitspraken die de Raad van State vandaag gedaan heeft.

De Raad van State heeft uitspraak gedaan in een zestal procedures over het Toeristenmotel in Otterlo. In die gevallen waren in 2015 zowel de eigenaren/verhuurders als huurders van een aantal recreatiehuisjes aangeschreven om de bewoning daarvan binnen een jaar te staken. Daarbij was een dwangsom opgelegd, als dit niet tijdig zou zijn gebeurd.

Permanent wonen

De ervaring bij gemeenten op de Veluwe, waaronder Ede, is dat eigenaren/verhuurders regelmatig te kwader trouw verhuren aan mensen met bijvoorbeeld een persoonsgebonden budget, een zorgbehoefte, Midden en Oost-Europeanen, of mensen met schulden. Deze praktijk wordt momenteel onderzocht door het RIEC (Regionaal Informatie en Expertisecentrum), in samenwerking met de driehoek: burgemeester, officier van justitie en politie. De ondermijning van de onderwereld op de bovenwereld is helaas een gegeven bij enkele eigenaren/verhuurders in de gemeente. In de uitspraak stelt de Raad van State echter dat het college geen dwangsom mocht opleggen aan de eigenaren/verhuurders. In het bestemmingsplan staat dat het gebruik van een recreatiewoning voor bewoning verboden is. Het verhuren – oftewel het ‘laten gebruiken’ – van een recreatiewoning voor bewoning is volgens de Raad van State niet verboden volgens dit bestemmingsplan. Het gebruik van recreatiewoningen voor bewoning is en blijft dus niet toegestaan. In de uitspraken benadrukt de Raad van State dat de gemeente terecht overtredingen van het verbod op permanent wonen in het toeristenhotel heeft vastgesteld.

Vitale vakantiesector

Het college heeft voorafgaand aan de handhavingsacties in het Toeristenmotel een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om handhavend op te treden. Daaruit kwam naar voren dat de Raad van State op dit punt niet steeds een zelfde oordeel had. Er zijn ook (vergelijkbare) uitspraken bekend waarbij wel opgetreden kon worden tegen de eigenaar/verhuurder. Het college heeft zich steeds op die uitspraken gebaseerd. Het college is daarom teleurgesteld dat de hoogste rechter in dit geval anders heeft geoordeeld, maar conformeert zich daar wel aan. De gevolgen worden nog inzichtelijk gemaakt. Voorop staat dat het college bewoning van recreatiewoningen niet toestaat. Hiertegen zal blijvend worden opgetreden. De gemeente Ede wil een sterke en vitale vakantiesector. De verhuur van recreatiewoningen voor bewoning past daar niet in. De gemeente blijft optreden tegen zowel de huurders als eigenaren/verhuurders. Tegenover de eigenaren/verhuurders zal de gemeente mogelijk een ander dwangmiddel moeten inzetten.

De gevolgen worden nog inzichtelijk gemaakt.

Succesvol

De inzet op de recreatieparken in de afgelopen jaren is succesvol gebleken. De illegale bewoning in het Toeristenmotel in Otterlo is inmiddels beëindigd. Verder is het aantal personen dat woonachtig is in een recreatiewoning is sterk afgenomen. Dit blijkt zowel uit de daling van het aantal inschrijvingen in het persoonsregister als de waarnemingen van de toezichthouders die de parken controleren.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio