18 C
De Bilt

Gedachteniskerk Rhenen presenteert: vrijdag 3 mei ‘Schrijven aan een dode’

Na de succesvolle Mauthausen van verleden jaar, dit jaar een bijzondere vertelling in Gedachteniskerk Rhenen door Theater Oostzijde met “Schrijven aan een dode”.

Toen de Duitsers in mei 1940 binnenvielen werd er een bittere strijd geleverd op en rond de Grebbeberg bij Rhenen. Vele soldaten hebben dit niet overleefd, maar sommige wel. Wat gebeurt er met je als je zo’n slag overleefd. Wat doet dat met jou en je gezin. Theater Oostzijde speelt dit indringende toneelstuk met verve.

Strijd om de Grebbeberg

Het is de geschiedenis van hun oma. Ten tijde van de oorlog had zij het flink te stellen met haar man. Hij kwam fysiek gezond, maar mentaal beschadigd terug uit de strijd om de Grebbeberg in mei 1940. Een stukje persoonlijke geschiedenis dat de rode draad vormt in deze intieme voorstelling.

De voorstelling wordt verrijkt met effectieve muziekfragmenten. Het verhaal overstijgt daarmee het oorlogsthema en krijgt een universele waarde, namelijk: hoe overleeft iemand naast een geliefde met een trauma. Ook in onze huidige maatschappij leven nog velen met hun geliefde samen die een dergelijk trauma hebben opgelopen. De twee actrices verbeelden de vrouw van een gevallen soldaat en haar dochter.

Het verhaal begint in de tijd van nu, met een dialoog tussen een dochter en haar moeder, en een koffer vol herinneringen, waar dochterlief niet bijzonder in geïnteresseerd lijkt. Dan gaat het verhaal terug in de tijd, en gaan beide een generatie terug. Als een soort alter ego van elkaar brengen deze overtuigende actrices, Janne Ymker en Wendi Koster, het verhaal op overtuigende wijze tot leven.

Gedachteniskerk Rhenen uitgelezen locatie

De Gedachteniskerk Rhenen is ook de uitgelezen plek om deze voorstelling tot leven te brengen. Boek een ticket en kom kijken en luisteren naar deze prachtige voorstelling. Ga naar de facebookpagina van Gedachteniskerk Rhenen klik op de link onder het artikel Schrijven aan een dode. Maak een keuze voor tijd en aantal en bestel of via de website van het theater Na de Dam: https://theaternadedam.nl/voorstelling/schrijven-aan-een-dode-2/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio