1.5 C
De Bilt

Geen arbeidsmigranten na azc aan Teersdijk Wijchen

Aan de Teersdijk in Wijchen komt alléén een asielzoekerscentrum (azc) voor 5 of 10 jaar. Het plan om er daarna arbeidsmigranten te huisvesten, laat de gemeente Wijchen los. Het azc schuift een stukje op richting het oosten. Hier kan de gemeente het azc op eigen grond realiseren.

Er komen 300 asielzoekers. En ze blijven 5 jaar, met een mogelijke verlenging van 5 jaar. Daarna zou een projectontwikkelaar het gebouw gebruiken voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Arbeidsmigranten zijn personen die tijdelijk in Nederland komen werken.

Combinatie met arbeidsmigranten niet wenselijk

Bij de uitwerking van de plannen is gebleken dat deze combinatie toch niet wenselijk is. Gemeente Wijchen wil sneller huisvesting van arbeidsmigranten mogelijk maken. De behoefte is zo groot, dat de gemeente hier geen 5 of 10 jaar mee wil wachten. Ook omdat arbeidsmigranten nu woningen in onze wijken bezet houden.

Daarnaast hebben omwonenden aangegeven dat een permanente huisvestingslocatie van deze omvang een te grote impact heeft. Bovendien zou de samenwerking met de projectontwikkelaar zorgen voor een lange aanbestedingsprocedure. Hierdoor duurt het langer voordat het azc klaar kan zijn.

Aanpassing plan

“Als we arbeidsmigranten sneller huisvesten, komen er in onze wijken sneller woningen vrij voor mensen die een woning zoeken. Door nieuwe regelgeving en informatie over de groei van deze migranten in onze regio vinden we het niet verstandig om hier nog 5 of 10 jaar mee te wachten. Daarnaast hebben we ook goed geluisterd naar omwonenden. Hierdoor zijn we tot de conclusie gekomen om ons plan aan te passen. Het azc schuift een stukje op richting de snelweg. En we laten de combinatie met arbeidsmigranten los. Voor deze groep moeten we dus op zoek naar een andere locatie”, zo zegt wethouder Geert Gerrits.

Marktpartijen aan zet

De gemeente wil graag huisvesting van deze groep migranten mogelijk maken. Hiervoor is nog geen concrete locatie op het oog. Wethouder Gerrits: “Marktpartijen zijn nu aan zet om hiervoor plannen te maken. Als gemeente denken wij mee, en jagen wij deze ontwikkeling aan.”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio