14.5 C
De Bilt

Gemeente Wijchen versoepelt regels voor mantelzorgwoningen

Inwoners van gemeente Wijchen van 60 jaar of ouder mogen voortaan een Zorg-voor-elkaar-woning bij hun huis realiseren. Dat geldt ook voor jongere mensen die verwachten binnen 10 jaar mantelzorg nodig te gaan hebben. Dat staat in het nieuwe beleid voor Zorg-voor-elkaar-woningen. Wijchen versoepelt daarmee de regels voor mantelzorgwoningen na eerdere vragen hierover van de gemeenteraad.

Voorheen moest er sprake zijn van aantoonbare behoefte aan mantelzorg, om een bijgebouw of woonunit als mantelzorgwoning in gebruik te nemen. “Steeds meer mensen hebben elkaar nodig om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Daarom verruimen we onze regeling voor mantelzorgwoningen. Zo helpen we bijvoorbeeld kinderen die op zichzelf willen wonen, maar ook hun ouders die op leeftijd raken en die zij willen ondersteunen.

De Zorg-voor-elkaar-woningen zorgen voor meer onderlinge verbinding. Het zou mooi zijn als het idee een positief effect heeft op het verlichten van de druk op de zorg en het tegengaan van eenzaamheid. Ook dragen de Zorg-voor-elkaar-woningen een steentje bij aan de oplossing van het woningtekort”, aldus Geert Gerrits, wethouder wonen.

Voorwaarden gemeente Wijchen Zorg-voor-elkaar-woningen

In de beleidsregels die het college van B en W heeft vastgesteld staan de voorwaarden voor Zorg-voor-elkaar-woningen. Er is geen zorgindicatie nodig. Er moet wel sprake zijn van een sociale/zorg-relatie. Iemand moet minimaal 60 jaar zijn. Iemand die jonger is kan in aanmerking komen als er zicht is op het ontstaan van een intensieve zorgrelatie.

Verder zijn er regels opgesteld over onder andere bouwhoogte, maximale oppervlakte, parkeren en landschappelijke inpassing. En is geregeld hoelang de woning kan blijven staan nadat niet meer aan de voorwaarden van de Zorg-voor-elkaar-woning wordt voldaan. De realisatie van een zorg-voor-elkaar-woning is voor eigen rekening. Na uiterlijk twee jaar evalueert de gemeente het beleid.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Zorg-voor-elkaar-woning? Kijk voor meer informatie op www.sociaalwijkteamwijchen.nl/mantelzorgwoning of mail naar bouwenenleefomgeving@drutenwijchen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio