-2 C
De Bilt

Gemeente Wijchen maakt Warmteplan

Wijchen – We merken allemaal dat de energieprijzen stijgen. Fossiele brandstoffen raken op én gas uit Groningen is niet meer beschikbaar. Redenen genoeg om stappen te zetten in de warmtetransitie. Daarom heeft de gemeente Wijchen, samen met inwoners, een Warmteplan gemaakt. Er staan concrete stappen in om uiteindelijk in 2050 aardgasvrij te kunnen zijn.

Aan de hand van 8 actielijnen gaan we aan de slag met de warmtetransitie. Zo gaat de gemeente inwoners helpen met isoleren en besparen. Mensen moeten het wel zelf doen, maar ze hoeven het niet alleen te doen. In de Lokale Energie Strategie die in 2023 wordt opgesteld, wordt dit Warmteplan verder uitgewerkt in een uitvoeringsplan.

In gesprek met inwoners, stakeholders en de raad

Het Warmteplan is een uitwerking van de eerder opgestelde Transitievisie Warmte. “We gingen in gesprek met inwoners, technische partners en de raad. Deze input hielp bij het maken van keuzes en het leggen van de juiste accenten”, geeft wethouder Bea Schouten aan. “Vragen die we met elkaar bespraken, zijn bijvoorbeeld: Hoe gaan we inwoners ondersteunen bij het isoleren van hun woningen? In welke wijken beginnen we met het onderzoek naar collectieve systemen? Wat gaan we doen in andere wijken?”

Ruimte voor initiatieven van inwoners uit Wijchen

Opvallend was het grote enthousiasme bij de inwoners om van start te gaan en stappen te zetten. Ontzorgen is voor hen daarbij een belangrijke vraag aan de gemeente. Schouten: “Het is belangrijk dat we intensief blijven samenwerken met inwoners en samenwerkingspartners. We kunnen als gemeente zaken makkelijker maken, motiveren en financiële prikkels geven, maar niet besluiten over particulier bezit. Daarom geven we ruimte aan initiatieven die ontstaan. Ik hoop dat er in Wijchen een beweging op gang komt van mensen die aan de slag gaan om hun huis voor te bereiden om aardgasvrij te worden.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over de warmtetransitie? Of het hele Warmteplan lezen? Kijk dan eens op wijchen.nl/aardgasvrij

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio