8.9 C
De Bilt

Gennep, Bergen en buurgemeenten samen voor Energielandgoed Wells Meer

Woensdag 23 juni ondertekende wethouder Rob Peperzak namens gemeente Gennep de intentieverklaring met gemeente Bergen om mee te investeren in Energielandgoed Wells Meer. Ook de gemeenten Mook en Middelaar en Venray zetten hun handtekening. Door de samenwerking te zoeken, zorgen de buurgemeenten voor een sterke Noord- en Midden-Limburgse invulling van de energietransitie.

Samen voor een duurzame regio

Gemeente Bergen is al enige jaren bezig met de ontwikkeling van Energielandgoed Wells Meer en tot nu toe de enige investerende partij. Wethouder Rob Peperzak: “Ik ben blij dat wij kunnen aansluiten bij dit grootschalige plan in gemeente Bergen. In gemeente Gennep hebben we deze ruimte niet, omdat we worden omringd door natuurgebieden. Door aan te sluiten bij Energielandgoed Wells Meer kunnen we toch onze doelstellingen voor het opwekken van duurzame energie realiseren. Het is ook goed dat we ons hiervoor als buurgemeenten samen sterk maken.”

Regionale ambitie Gennep en Bergen

Het Energielandgoed is voor zowel voor de afzonderlijke gemeenten als de regio Noord- en Midden-Limburg een belangrijke stap in het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen. Noord- en Midden-Limburg heeft in de Regionale Energie Strategie (RES) de ambitie vastgelegd om in 2030 1200 GWh (gigawatt uur) per jaar grootschalig duurzaam op te wekken. Wells Meer zal daar dan naar verwachting 20-30% aan bijdragen. De gemeenten Bergen, Gennep, Mook en Middelaar en Venray spreken met de intentieverklaring uit om op termijn gezamenlijk te investeren in ongeveer 50% van het benodigd eigen vermogen.

Project op koers

Begin dit jaar is het bestemmingsplan vastgesteld en zijn de vergunningen voor de zonnevelden en windturbines verleend. Hiermee is de planfase van het project succesvol afgerond en ligt het project op koers. De werkzaamheden voor de gefaseerde realisatie van het Energielandgoed gaan in 2022 van start.

Vooruitstrevend project

Energielandgoed Wells Meer is een grootschalig en robuust gebied van ongeveer 400 hectare waar op grote schaal duurzame energie opgewekt gaat worden. Het Energielandgoed is een plek waar participatie, innovatie, educatie en recreatie samen komen. Door de grootschalige opwekking op één locatie te concentreren, wordt aantasting van het landschap zo veel mogelijk beperkt en krijgt het gebied Wells Meer een enorme kwaliteitsimpuls.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio