22.4 C
De Bilt

Gemeente Gennep houdt zorg betaalbaar en kwaliteit hoog

Gennep – Extern en onafhankelijk onderzoek wijst uit dat gemeente Gennep haar beleid voor het sociaal domein goed uitvoert. Het sociaal domein bestaat uit jeugdzorg, Wet maatschappelijke ondersteuning, bijstandsuitkeringen en participatie. In Gennep is dit samengebracht in het OMO-beleid, dat staat voor Ontmoeten, Meedoen en Ondersteunen. Volgens het onderzoek levert Gennep realistische prestaties binnen de mogelijkheden die er zijn en wordt alle ruimte benut om hoogwaardige dienstverlening aan inwoners te verlenen.

Ook Gennep kent toenemende dienstverlening

Net zoals veel andere gemeenten heeft ook gemeente Gennep te maken met een toenemende dienstverlening aan inwoners in het sociaal domein. Omdat de bijdragen vanuit het Rijk niet evenredig stijgen, zijn de financiën continu punt van aandacht.

Kosten besparen

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Synaxion en NCOD, moest onder andere blijken of de gemeente efficiënter kan werken om kosten te besparen. In de begrotingsbehandeling van 2020 in de raad is besloten dat de uitgaven in het sociaal domein uiteindelijk met 300.000 euro per jaar omlaag moeten om het beleid betaalbaar te houden. Mogelijkheden voor drastische bezuinigingen, zonder grote negatieve gevolgen voor de dienstverlening of rechtmatigheid, kwamen echter niet uit het onderzoek naar voren.

Slimmer werken

“Toch is het ons gelukt om de structurele kosten met 3 ton omlaag te brengen, zónder in de voorzieningen van inwoners te snijden”, vertelt Rob Janssen, wethouder Sociaal Domein. “We zijn slimmer gaan werken. INTOS heeft meer mensen uit de bijstand naar werk kunnen begeleiden. En doordat ook het rendement van haar sociale werkvoorziening is gestegen, is er minder gemeentelijke subsidie nodig. Verder worden ritten in het leerlingenvervoer beter gecombineerd, waardoor de kosten dalen.”

Doorontwikkeling OMO-beleid

Gemeente Gennep gaat verder met de doorontwikkeling van haar OMO-beleid, waarbij diverse inwoners en professionals worden betrokken. Rob Janssen: “De positieve resultaten uit het onderzoek bevestigen dat we op de goede weg zijn. Dat motiveert en daar zijn we trots op.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio