9.9 C
De Bilt

Herdenking neergestorte Engelse bommenwerper

Beuningen – Op 23 juni 1943, tijdens WOII, werd om 1.45 uur een Engelse bommenwerper neergehaald in Beuningen. Daarbij kwamen zes mensen om het leven. Tijdens de doorkomst van de Nijmeegse Vierdaagse staan we jaarlijks stil bij deze gebeurtenis.

Op woensdag 18 juli start om 10.00 uur de herdenkingsceremonie bij het Lancastermonument aan de Vierdaagseroute. Deze duurt ongeveer 20 minuten. Burgemeester Daphne Bergman en een afgevaardigde van het Britse leger houden een korte speech, waarna ze samen met leden van de Beuningse Scouting kransen leggen en eer betonen op de plek waar de Lancaster LM325 neerstortte. Ook enkele leden van het bestuur van Stichting DE4DAAGSE zijn aanwezig.

De nacht van 23 juni 1943

Op 23 juni 1943 stortte een Engelse bommenwerper, de Lancaster LM325, op het grondgebied van de gemeente Beuningen neer. Het Duitse afweergeschut haalde het vliegtuig neer. Op de piloot na, die met parachute landde in Hees bij Nijmegen, kwamen alle zes Engelse bemanningsleden om in een enorme vuurzee. Het oorlogsmonument bij de Corneliuskerk in Beuningen omvat de propeller van dit vliegtuig, net zoals een beschrijving van de namen van de omgekomen Britse inzittenden. De jaarlijkse dodenherdenking in Beuningen op 4 mei houden we bij dit monument.

Monument

In 2014 adopteerde Scouting Beuningen ‘76’ de plek waar het toestel neerstortte. Zij heeft het initiatief genomen om meer cachet te geven aan het huidige monument. Hieruit ontstond de samenwerking tussen de Scouting Beuningen ‘76’, wijlen Ab Bruisten, Jack Muller BV, kunstenaar Hein van Houten en de gemeente Beuningen. Uit deze samenwerking is een nieuw en definitief ontwerp gekomen, gemaakt door Hein van Houten. Een ontwerp dat de realiteit weergeeft van wat er in de nacht van 23 juni 1943 is gebeurd. Op 23 juni 2016 was de onthulling van dit nieuwe monument.

Eight minutes to Beuningen

In 2012 bracht Tim Barlow een prachtig boek uit. Zijn oudoom was één van de verongelukte militairen was in het vliegtuig (Jack Osborne, boordwerktuigkundige). In dit boek worden de laatste ‘Eight Minutes to Beuningen’ beschreven en herdacht. Deze Engelsman heeft ook al vele jaren de herdenkingen in Beuningen bezocht en bracht steeds meer nabestaanden van de omgekomen militairen mee om de herdenkingen bij te wonen. Kijk voor meer informatie op: www.facebook.com/eightminutestobeuningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio