5.2 C
De Bilt

Huiskamer van Heteren wordt gastvrije ontmoetingsplek voor alle inwoners

Heteren In het nieuw te bouwen dorpshart van Heteren komt een centrale ontmoetingsplek voor alle inwoners: de ‘Huiskamer van Heteren’. Hier realiseren de Bibliotheek Gelderland Zuid en Stichting Open voor Jou een gezellige ruimte waar dorpsbewoners elkaar kunnen ontmoeten, nieuwe kennis opdoen en aan allerlei activiteiten deelnemen.

Al sinds 1988 zijn er in Heteren plannen voor een nieuw dorpscentrum. Met de inzet van dorpsbewoners en in samenwerking met de gemeente Overbetuwe en Artica Vastgoedontwikkeling is er in 2018 een modern en haalbaar centrumplan ontwikkeld. De wens was om naast appartementen en ruimte voor ondernemers ook een ‘huiskamer’ te ontwikkelen waar iedereen zich thuis voelt. De Stichting Open voor Jou werd in het leven geroepen om dit samen met de Bibliotheek Gelderland Zuid te realiseren.

Een tweede ‘thuis’

Voorzitter Bert van Putten van Stichting Open voor Jou vertelt: “De bieb en wij hebben hetzelfde maatschappelijke doel voor ogen: mensen verbinden, kennis en verhalen delen en talenten tot bloei laten komen. We kwamen dus al gauw tot een vruchtbare samenwerking. We willen in de huiskamer een groep vrijwilligers met talent inzetten, waaronder mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Deze zullen door een professional worden begeleid.”

Ronald Ravensbergen, Manager Dienstverlening van de Bibliotheek Gelderland Zuid vult aan: “Als bibliotheek hebben we graag een plek middenin het actieve dorpsleven, zodat iedereen makkelijk naar binnen loopt. Daarom zoeken we steeds aansluiting bij de inwoners en lokale organisaties. Zo’n 15 lokale partijen hebben al aangegeven dat ze graag gebruik willen maken van de huiskamer, waaronder de dorpsraad, de bewonersvereniging, de gemeente en de prikpoli. De huiskamer moet als een tweede ‘thuis’ voelen voor alle dorpsbewoners.”

Lokale elementen in de huiskamer

Ontwerper Martijn Frank Dirks van MFD Studio realiseerde een aantrekkelijk en huiselijk ontwerp vol verwijzingen naar de lokale natuur en cultuur. De boekenkast heeft de vorm van de dijk bij Heteren, er zijn bakstenen met verwijzing naar de steenfabrieken, de kasten op de jeugdafdeling hebben de vorm van lokale woningen en de hoge groene boekenkasten verwijzen naar het uitzicht vanaf de Rijn op de Utrechtse Heuvelrug.

Bert van Putten: “Overal zit een verhaal achter. In Heteren hebben we nauwelijks plek waar je koffie kunt drinken, dus gaan we onze eigen koffiebonen branden. Straks kan iedereen in de huiskamer met een kop echte Heterense koffie genieten van de collectie van de bieb, snuffelen in de hoek met lokale producten en meedoen aan allerlei activiteiten van lokale organisaties.”

Opening in 2022

Na de zomer gaat de eerste paal voor het Hart van Heteren de grond in. In de zomer van 2022 zal het pand volgens de huidige planning worden opgeleverd. Vanaf september 2022 zijn alle inwoners welkom in hun eigen ‘Huiskamer van Heteren’. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio