10.7 C
De Bilt

ILT onderschept illegaal vuurwerk bij pakketdienst

Veenendaal – De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een pakket met diverse soorten illegaal vuurwerk onderschept. Dit gebeurde bij een controle in een distributiecentrum van een postpakketdienst in Veenendaal. Het vuurwerk – voornamelijk nitraten – is afkomstig uit Polen en besteld door een particulier in Nederland.

Vuurwerk per post verboden

Het is niet toegestaan om vuurwerk per post te verzenden, bovendien gaat het hier om gevaarlijk vuurwerk dat verboden is in Nederland. Het vuurwerk is door een gespecialiseerd bedrijf opgehaald om te vernietigen. De politie zoekt contact met de besteller en maakt proces-verbaal op. Bovendien noteert de postpakketdienst de gegevens van de afzender, zodat diens pakketten voortaan worden geweigerd.

Potentieel gevaar

De ILT controleert het hele jaar door op  vuurwerk in postpakketten. Met behulp van een vuurwerkhond werden onder meer containers uit Hongarije, Polen en Tsjechië geïnspecteerd. Tijdens eerdere controles bleek dat er relatief vaak vanuit deze landen vuurwerk wordt verzonden. Naast het pakket met illegaal vuurwerk, stuitten de inspecteurs ook op een CO2-luchtdrukpistool. Ook hiervoor geldt dat het niet per post mag worden verstuurd. Het pistool is overgedragen aan de politie. Dit soort zendingen leveren een potentieel gevaar op voor de pakketdienst en de bezorgers, die niet weten wat de inhoud is van het pakket. Ook degene die een pakket aanneemt, kan iemand anders zijn dan degene die het pakket bestelt.

Vuurwerkwebshops

Webshops in het buitenland – doorgaans Polen en andere Oost-Europese landen – spelen een grote rol in de levering van illegaal vuurwerk. Veel wordt via internet besteld en vervoerd via reguliere post(pakket)distributiekanalen. Postpakketbedrijven hebben een eigen verantwoordelijkheid bij het actief tegengaan en onderscheppen van illegaal vuurwerk via pakketpost. Daarom vraagt de ILT deze bedrijven om verdachte pakketten actief op te sporen en uit de circulatie te nemen en dit ook aan de ILT te melden. De Inspectie informeert medewerkers van de postpakketbedrijven regelmatig over de aard en risico’s van het vuurwerk zelf en hoe daarmee om te gaan.

Handhaving loont

De ILT houdt toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving voor vuurwerk op grond van de Europese Pyro-richtlijn en het Vuurwerkbesluit. Het hele jaar door controleert de ILT op de productveiligheid van vuurwerk, de in- en uitvoer en het voorhanden hebben van vuurwerk bij de importeurs, aan de grens, in de havens, langs de weg en bij verkooppunten. Daartoe werkt de ILT nauw samen met de politie. In 2018 leidden controles tot het oprollen van een groot aantal buitenlandse webshops. Als gevolg daarvan werden bij de inspecties in 2019 nauwelijks postpakketten met illegaal vuurwerk aangetroffen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio