17.3 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Wethouder Klomberg plaats infiltratiekrat en geeft startsein voor herinrichting Oranjebuurt

Met het plaatsen van een infiltratiekrat in het Wilhelminaplein heeft wethouder Dorus Klomberg donderdag 13 juli het startsein gegeven voor de herinrichting van de Oranjebuurt in Dieren.

In het Wilhelminaplein wordt op dit moment een veld met infiltratiekratten geplaatst met een omvang van 18 bij 53 meter en een hoogte van 1,20 meter. Overtollig regenwater uit de wijk wordt straks via een aparte hemelwaterafvoer naar het krattenveld geleid, waar het de tijd heeft om rustig in de bodem te zakken. Op die manier wordt wateroverlast in de wijk voorkomen en verdroging van de bodem tegengegaan. In totaal kan het krattenveld 1.267 m3 water bergen.

infiltratiekrat mooi voorbeeld

“We leven in een wereld die gaat veranderen. Het wordt warmer en we krijgen vaker te maken met hevige regenbuien. Dat betekent dat we goed moeten kijken hoe we de inrichting van onze openbare ruimte daarop kunnen aanpassen. Dit project in de Oranjebuurt is een mooi voorbeeld van hoe wij als gemeente meerdere projecten willen gaan aanpakken als het gaat om het combineren van rioolvernieuwing, wijkvernieuwing en klimaatadaptatie”, zei wethouder Dorus Klomberg.

Minder verharding, meer groen

De aanleg van het krattenveld is de eerste stap in de herinrichting van de Oranjebuurt. In de afgelopen anderhalf jaar is samen met de wijkbewoners een herinrichtingsplan voor de wijk gemaakt. In dertien straten wordt het asfalt verwijderd en de riolering volledig vernieuwd. Daarbij wordt een gescheiden rioolstelsel aangelegd met een apart riool voor vuil water en een riool voor hemelwater dat naar de infiltratiekratten in het Wilhelminaplein wordt geleid. De nieuwe verharding in de rijbaan wordt uitgevoerd in gebakken stenen. Uitgangspunt daarbij is dat er 10 procent minder verharding terugkomt in de wijk en meer groen. Daarmee wordt de Oranjebuurt groener en duurzamer.

De herinrichting van de Oranjebuurt gaat tot eind 2024 duren. GWW Ingenieurs uit Dieren en aannemer De Liemers Wegenbouw zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het project. Dorus Klomberg: “We willen graag zoveel mogelijk lokale partijen betrekken bij de dingen die we doen. Ik ben blij dat het gelukt is om dit project lokaal aan te besteden.” De totale kosten van het project bedragen 7,5 miljoen euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio