10.2 C
De Bilt
dinsdag, 28 mei 2024

Inloopbijeenkomsten wind- & zonne-energie in Weurt en Beuningen

Beuningen/Weurt – In juni organiseert de gemeente Beuningen samen met de Beuningse energiecoöperatie ‘Energie voor Vier’ en de Gebiedsraad ‘Energiek Beuningen’ inloopbijeenkomsten over windenergie en zonneenergie. Inwoners zijn op 25 juni van harte welkom in de Kloosterhof in Weurt en 26 juni in Droom Beuningen.

inloopbijeenkomst
Hoe zien de plannen voor de duurzame energietransitie eruit? Waar komen mogelijk zonnevelden? Wat zijn de hindereffecten van windturbines? Hoe kan ik lid worden van de energiecoöperatie? Antwoorden op deze en meer vragen komen aan bod tijdens één van de inloopavonden!

De gemeente, gebiedsraad en energiecoöperatie zij benieuwd hoe inwoners tegen de windmolen- en zonneplannen aankijken. De aanbevelingen en adviezen die zij op de inloopavonden ontvangen, nemen zij mee terug naar de Gebiedsraad. Om de plannen zo verder aan te scherpen. Vervolgens gaat het eindplan ter beoordeling naar de gemeenteraad.

inloopbijeenkomst
De inloopbijeenkomsten vinden plaats op:
– maandag 25 juni 2018: Ontmoetingsplek De Kloosterhof, Kapittelweg 2 in Weurt
– dinsdag 26 juni 2018: Droom, Schoenaker 10 in Beuningen

De inloopbijeenkomsten in Winssen en Ewijk vonden begin deze week al plaats.

De inloopavonden zijn van 19.00 uur tot 21.30 uur. Inwoners kunnen binnenlopen op een moment dat hen goed uitkomt. Zij hoeven zich niet voor de inloopbijeenkomsten aan te melden.

De eerste plannen voor de wind en de zon

Eind 2017 ging de gemeente met inwoners van de vier dorpen in gesprek over hoe ze
energieneutraal in 2040 kunnen realiseren. Ze keken naar de kansen maar ook naar de zorgen, wensen en ideeën van inwoners over windmolens en zonnevelden. In 16 werkgroepen, met circa150 inwoners, zijn 16 scenario’s uitgewerkt hoe er in Beuningen kan worden omgegaan met windenergie en zonne-energie. De werkgroepen keken naar de beste locaties voor windturbines en zonnevelden. Maar ook naar de verhouding tussen zon en wind en hoe de overlast voor de omgeving zo goed mogelijk kan worden beperkt.

Oprichting Gebiedsraad

Om de 16 scenario’s verder te concretiseren en af te bakenen is begin 2018 de Gebiedsraad opgericht. De Gebiedsraad is een groep van 14 inwoners uit de vier dorpen die actief nadenken overde windmolen- en zonneplannen. De afgelopen maanden heeft de Gebiedsraad gesleuteld aan en gediscussieerd over de verschillende scenario’s voor zon en wind. Hierbij werd de Gebiedsraad geadviseerd door de Energiecoöperatie ‘Energie voor Vier’, de netwerkbeheerder Liander en deskundigen op het gebied van zonne- en windenergie. De Gebiedsraad heeft van de 16 scenario’s uiteindelijk drie realistische varianten gemaakt. Deze presenteren zij tijdens de vier inloopavonden
in juni.

Energieneutraal in 2040

De gemeenten Beuningen is in 2040 energieneutraal. Dat betekent dat er in 2040 net zoveel duurzame energie in Beuningen wordt opgewekt als we samen gebruiken. Onze huizen en bedrijven worden energiezuinig, onze scholen en sportverenigingen worden duurzaam, autorijden wordt elektrisch, gemeentelijke gebouwen gaan besparen op energiegebruik en in de toekomst moeten alle gebouwen van het gas af. Maar alleen besparen is niet genoeg. We moeten in Beuningen ook nieuwe duurzame energie gaan opwekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio