15.8 C
De Bilt

Ja-ja sticker wordt ook in gemeente Nijmegen ingevoerd

De gemeente Nijmegen voert vanaf februari 2024 een ja-ja sticker in om het aantal huishoudens dat ongeadresseerd reclamedrukwerk ontvangt te verminderen. Dit betekent dat Nijmegenaren alleen nog ongeadresseerd reclamedrukwerk in de bus krijgen als zij dit met een ja-ja sticker op de brievenbus laten weten. De gemeenteraad besluit begin februari 2023 over dit plan. De ja-ja sticker wordt 1 jaar na dit besluit ingevoerd.

Doel ja-ja sticker

De gemeente wil afval verminderen en zuinig omgaan met grondstoffen. Met de sticker voorkomen we verspilling van papier, inkt en energie voor productie en transport van folders en verminderen we de hoeveelheid folderafval.

Waarom?

Het invoeren van de nieuwe sticker zorgt ervoor dat er minder ongewenste ongeadresseerde reclamefolders worden verspreid. Huishoudens zonder sticker krijgen volgens Stichting Milieu Centraal gemiddeld 20 folders per week en 26 kilo per jaar. Het reclamedrukwerk dat deze huishoudens ontvangen wordt lang niet altijd gelezen en belandt vaak ongebruikt bij het oud papier of restafval.

Volgens landelijk onderzoek gaat maar ongeveer een derde deel van de Nederlanders die nu geen sticker hebben een ja-ja sticker plakken. Als je hiervan uitgaat, belanden er in Nijmegen ruim 700 ton (= 700.000 kg) minder reclamefolders bij het oud papier.

Wel folders ontvangen

Het blijft wel mogelijk om papieren folders te ontvangen maar alleen als een inwoner dit aangeeft met een ja-ja sticker op de brievenbus. De nee-nee sticker blijft bestaan voor mensen die geen folders en geen huis-aan-huisbladen willen. De nee-ja sticker mag nog gebruikt worden maar heeft dezelfde werking als geen sticker op de brievenbus.

Huis-aan-huisbladen

Het nieuwe systeem geldt niet voor huis-aan-huisbladen zodat gemeentelijk en lokaal nieuws toegankelijk blijft zonder actie te hoeven ondernemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio