Jaarlijkse inzameling taxussnoeisel voor chemotherapieën start 10 juni

West en Maas – De jaarlijkse inzameling van taxussnoeisel door stichting Taxus Taxi start maandag 10 juni. Het snoeisel van deze haagplant wordt gebruikt voor de productie van Taxol, het basisbestandsdeel van de chemotherapie. ‘We zijn elk jaar weer blij dat zoveel mensen mee willen doen met het inzamelen’, vertelt Werner Toonen van stichting Taxus Taxi.

Taxussnoeisel voor chemotherapie

Elk jaar opnieuw worden duizenden chemotherapieën gemaakt van het verzamelde taxussnoeisel. ‘Het allerbelangrijkste is dat we met deze inzameling een flinke bijdrage kunnen leveren in de strijd tegen kanker’, benadrukt Werner, die met Taxus Taxi het snoeisel gratis komt ophalen bij mensen. ‘Wij zamelen al sinds 2009 in en elk jaar komt onze inzamelingsactie weer terug. Wij zien het als een service, want we zijn blij dat elk jaar mensen samen met ons de strijd tegen kanker willen aangaan. Simpelweg door het taxussnoeisel voor ons te bewaren.’

Goede voorbereiding voor taxussnoeisel

Om bezitters van de Taxusplant goed voor te bereiden, wil Werner twee zaken graag benadrukken. ‘Broei is de grootste boosdoener als het gaat om de bruikbaarheid van het snoeisel. Om dit te voorkomen, adviseren wij mensen altijd om in het midden van het snoeisel een kuil te maken ter grootte van een voetbal.’

Veel snoeisel belangrijk

Wat ook van belang is, is de hoeveelheid snoeisel. ‘Er is een minimale hoeveelheid nodig om het financieel haalbaar te maken, want het is een gratis service die we aanbieden. De minimale hoeveelheid is een volle kruiwagen of een halfgevulde Taxus Taxi Tas, die iedereen gratis kan ophalen bij verschillende uitgiftepunten (o.a. Boerenbond, Welkoop en Intratuin).

Afspraak inplannen

Wie wil deelnemen aan deze actie, kan 24 uur per dag een afspraak voor het ophalen inplannen via www.taxustaxi.nl/afspraak. ‘Onze voorkeur heeft dat u een afspraak laat inplannen zo kort mogelijk nadat u uw taxushaag heeft gesnoeid. De taxustwijgjes bevatten dan nog de meeste werkzame stof’, zegt Werner, die tot slot aangeeft dat stichting Taxus Taxi nog op zoek is naar vrijwilligers die zich in het seizoen enkele uren per week willen inzetten voor de ‘Strijd tegen kanker’.

Meer informatie over het inzamelen van snoeisel en de stichting Taxus Taxi via www.taxustaxi.nl of Facebook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img