9.9 C
De Bilt

Jerusalem in Nijmegen: aardgasvrij wonen en lagere huren

Nijmegen – De 220 nieuwe huurwoningen in het Nijmeegse Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Ook krijgt de buurt een duurzame openbare ruimte. Hiervoor hebben Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland de handen ineen geslagen. Bovendien gaan de huren omlaag van € 663 naar € 619 per maand.

Wijk Jerusalem aardgasvrij

Talis gaat de huidige, oude eengezinswoningen slopen om plaats te maken voor nieuwe, duurzame woningen. Met dit plan stemde in februari een ruime meerderheid van de bewoners van de wijk Jerusalem in. Aardgasvrij was toen nog niet haalbaar, omdat dit een extra investering van ruim 2,3 miljoen betekende voor de corporatie. Nu is het alsnog mogelijk.

Verhuurderskorting en huurverlaging

Talis kiest ervoor om de recent toegekende korting op de verhuurderheffing hiervoor in te zetten. Samen met een subsidie van provincie Gelderland is het haalbaar om de woningen van Jerusalem aardgasvrij te maken. Ook kunnen de huren verlaagd worden van € 663 naar € 619. Om de buurt een totale duurzame kwaliteitsimpuls te geven, gaat de gemeente Nijmegen de openbare ruimte aanpakken.

Lagere woonlasten

“Wij zijn blij dat we de huurders van Jerusalem dit aanbod kunnen doen”, vertelt Ronald Leushuis, bestuurder van Talis. “Uitgangspunt voor ons was dat de kosten voor verduurzaming niet bij de huurders mogen liggen. Daar hebben we ons hard voor gemaakt en dat kunnen we nu realiseren. En zelfs meer.

Alle bewoners krijgen een huur van € 619 in plaats van € 663. En als ze kiezen voor een aardgasvrije woning kunnen de woonlasten verder dalen door verlaging van de energiekosten. Een dubbele bijdrage aan betaalbaar wonen.” De aardgasvrije woningen krijgen een zonneboiler met doorstroomboiler en vier extra zonnepanelen. Huurders die nu koken op gas krijgen een inductiekookplaat en/of elektrische oven in de aardgasvrije woning.

De buurt

De gemeente Nijmegen verbetert de openbare ruimte in Jerusalem. Hiervoor heeft zij gesprekken gevoerd met bewoners, de lokale basisschool, de nutspartijen en Talis. Ook doet de gemeente onderzoek, bijvoorbeeld naar parkeren en de bodemkwaliteit. Er zijn veel overeenkomsten in ambitie: Jerusalem moet een groene, duurzame, veilige en goed bereikbare buurt zijn. Na de zomer komt de gemeente met concrete plannen. Wat al zeker is, is dat het grijze asfalt plaatsmaakt voor klinkers en dat er zoveel mogelijk groen in de buurt komt.

Met verduurzaming klaar voor de toekomst

Ook het riool wordt vervangen. Zo creëren alle partijen samen een mooie en duurzame buurt. Wethouder duurzaamheid Harriët Tiemens: “Jerusalem laat zien wat er in een buurt mogelijk is als we er gezamenlijk de schouders onder zetten. Met de bewoners, woningcorporatie, provincie en gemeente. De vernieuwing én verduurzaming van zowel de huizen als de openbare ruimte maakt Jerusalem klaar voor een mooie toekomst. En heel belangrijk: met betaalbaarheid voor de bewoners als uitgangspunt.”

Aardgasvrij

Aardgasvrij past binnen de ambities en doelstellingen van zowel Talis, gemeente en provincie. Het draagt niet alleen bij aan de verlaging van de woonlasten, het past ook in de duurzaamheidsopgave en warmtetransitie. Gedeputeerde Jan van der Meer van provincie Gelderland: “We weten dat aardgasvrij moet en ook de wijk Jerusalem laat zien dat het kán: goed dat deze woningcorporatie de handschoen oppakt. Ik vertrouw erop dat meer woningcorporaties volgen.”

Samen met bewoners

Vanaf 2014 heeft Talis samen met bewoners aan een haalbaar plan voor de vernieuwing van Jerusalem gewerkt. De oude prefab-woningen uit de tijd van de wederopbouw worden gesloopt en op de huidige fundering komen nieuwe comfortabele en duurzame houtskeletbouw woningen van het type “Blokje Om” van Dura Vermeer. Het uiterlijk van de woningen is afgestemd op de karakteristieke uitstraling die de buurt nu heeft. 
De mogelijkheid die bewoners nu krijgen om te kiezen voor aardgasvrij, heeft geen invloed op de planning van het project. In augustus start de sloop/nieuwbouw van het eerst blok van twee woningen. Dit wordt het proefblokje genoemd. Hiermee kunnen Talis en de aannemer de puntjes op de i zetten en zien de bewoners hoe de woningen eruit gaan zien. Begin volgend jaar start de sloop/nieuwbouw van het hele project dat zo’n twee jaar gaat duren. 

2 REACTIES

  1. Dat klopt Hans.
    Aardgasvrij wordt tegenwoordig gelijkgesteld met duurzaam en goedkoop. Maar gas is energetisch gezien nog altijd minimaal 2 keer goedkoper dan elektra. Duurzaam is gasloos ook niet altijd. Want stroom wordt s winters opgewekt in kolen- of gas centrales. Rendement ongeveer 40%. Een gasketel heeft een rendement van minimaal 80 – 90% en geeft dus minder CO2 uitstoot.
    Mvgrt
    Hans Ligger

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio