9.4 C
De Bilt

Meer inzet om jongeren te helpen aan diploma of baan

Scholen en gemeenten in de regio Nijmegen en het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen werken samen zodat meer jongeren de arbeidsmarkt op gaan met een diploma of een passende baan vinden. Ieder jaar stoppen honderden leerlingen met school voor ze een diploma hebben. In 2024 moet dit aantal naar maximaal 420 leerlingen dalen. In het schooljaar 2018-2019 lag dit aantal nog op 452 leerlingen. Ook is de ambitie 55% van de leerlingen die gestopt waren, binnen een jaar te laten terugkeren in het onderwijs, te helpen een baan te vinden of een combinatie van leren en werken te bieden.

Jongeren

Voor deze doelen is de regionale aanpak “Bestrijden voortijdig schoolverlaten en begeleiden kwetsbare jeugd. VSV-programma Rijk van Nijmegen 2021-2024” gemaakt. In het plan staan maatregelen om zoveel mogelijk jongeren hun diploma te laten halen. Door nauw samen te werken kunnen de leerlingen sneller geholpen worden en sluiten zorg, onderwijs en de arbeidsmarkt beter op elkaar aan.

Maatregelen

Het plan om meer jongeren te helpen hun diploma (op minimaal MBO 2-, havo of vwo-niveau) te halen of een passende baan te vinden, bestaat uit 4 maatregelen. Middelbare scholen en mbo-scholen zorgen voor goede afstemming over de mogelijkheden van leerlingen zodat zij kunnen doorleren. Zorgteams op scholen worden ingezet om ervoor zorgen dat minder jongeren door persoonlijke problemen van school gaan. Er is hulp voor jongeren bij wie het tijdelijk niet meer lukt om onderwijs te volgen via de reguliere weg. Ook wordt contact gehouden met jongeren die zonder diploma het onderwijs verlaten. Met deze extra begeleiding kunnen zij mogelijk later alsnog hun opleiding afmaken of geholpen worden bij het zoeken van een baan.

Door de jeugd op meerdere vlakken te ondersteunen, zorgen we voor gelijke kansen in het onderwijs. De regionale aanpak is ingediend voor een extra subsidie van het ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio