8.9 C
De Bilt
zondag, 29 mei 2022

Jongeren helpen jongeren met geld en regelwerk

Als je 18 wordt verandert er een hoop. Zo ben je bijvoorbeeld ineens verantwoordelijk voor je zorgverzekering, je toeslagen en mag je stemmen. Veel jongeren kunnen daar wel wat hulp bij gebruiken. Het JongerenNetwerk en de gemeente Rheden hebben daarom een informatiepakket gemaakt om te zorgen dat je als 18-jarige geen belangrijke zaken mist. Zo maak je geen valse start. Woensdag 19 januari overhandigde wethouder Jeugd Marc Budel het eerste pakket aan Wessel, Deacan en Esmé uit de gemeente Rheden.

Het pakket bevat informatie over al het regelwerk waar zij vanaf hun 18e zelf verantwoordelijk voor zijn. Er staan ook tips en persoonlijke verhalen in van andere leeftijdsgenoten. Met de checklist kunnen zij gemakkelijk afvinken wat al gedaan is en wat nog moet.

Van, voor en door jongeren

Aan het verzamelen van alle informatie, het design en de ontwikkeling van dit pakket hebben meer dan 40 jongeren meegeholpen. Het JongerenNetwerk is een vrijwilligersnetwerk van jeugdigen tussen de 16 en 27 jaar met veel ervaring in de (jeugd)hulpverlening bedoeld om hen in verschillende situaties te ondersteunen. Dat doen zij door ervaringen te delen; van voor en door jongeren. Ook dit handige pakket is zo tot stand gekomen.

Doe er je voordeel mee

Op woensdag 19 januari overhandigde wethouder Marc Budel het eerste pakket aan drie jongeren uit de gemeente Rheden bij Buurthuis de Poort. Wethouder Budel: “Word je 18, dan verandert er een hoop. Dat dit het moment is om je rijbewijs te halen en eindelijk in de auto van je ouders te mogen rijden, weten we vaak wel.

Ook dat je eindelijk zelf mag gaan stemmen. Maar zelf je zorgverzekering afsluiten is minder bekend. En een huurtoeslag vergeten aanvragen kost je gewoon geld. Kortom, kijk het pakket eens in en doe er je voordeel mee!”. Wessel, Deacan en Esmé moeten alle drie nog 18 worden en zijn enthousiast over het pakket. Waar zij aan denken bij 18 worden? “De zorgverzekering regelen en dat je veel zelf moet gaan betalen” is het eerste wat zij antwoorden. “En mijn 18e verjaardag vieren natuurlijk” voegt een van hen toe.

Deze week in de brievenbus

Deze week ontvangen alle jongeren die vorig jaar of dit jaar 18 worden het pakket in de brievenbus.

Ook is hij te vinden bij de bibliotheken en dorpshuizen en verkrijgbaar via Incluzio en het JongerenNetwerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio