5.3 C
De Bilt

Kinderen laten buitenspelen: nieuw speelruimtebeleid in gemeente Rheden

RhedenIn de nieuwe Beleidsnota Buitenspelen! staat de vraag centraal hoe kinderen en jongeren meer kunnen buitenspelen. Samen met kinderen, jongeren en diverse partners is dit onderzocht. Met kinderen is o.a. gesproken bij speelplekken, in de klas en bij de pumptrack. Sportverenigingen, scoutingclubs en scholen hebben tijdens een digitale bijenkomst hun ideeën kunnen spuien over nóg meer buitenspelen. Op 8 februari bespreekt de gemeenteraad deze beleidsnota.

Voorstel

Voor kinderen en jongeren is het goed om vaak en lang buiten te spelen: liefst iedere dag minstens een uur. Om dit te stimuleren is het belangrijk dat speelplaatsen en openbare sportplekken aantrekkelijk zijn. Daarom stelt het college voor om tien speelplaatsen op te waarderen tot buurtspeelplaatsen: grote speelplaatsen waar veel te beleven valt voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Daarnaast is het voorstel een ‘speelverkenner’ aan te stellen. Deze gaat onderzoeken hoe we het buitenspelen nog meer stimuleren door samen te werken met partners zoals scholen, bso’s, sportverenigingen, de scouting, Sportbedrijf Rheden en Incluzio.

Hoe verder

Het concept van de Beleidsnota Buitenspelen! heeft van 26 oktober tot en met 7 december 2021 ter inzage gelegen. Er zijn negen zienswijzen (reacties) ingediend. In de reacties werd gevraagd om meer aandacht voor voorzieningen in de openbare ruimte voor jongeren, schoolpleinen en openbaar groen. Het college heeft de reacties betrokken bij zijn besluit en vraagt de raad de beleidsnota vast te stellen. Na vaststelling start de gemeente met de uitvoering van de nota; van waterttappunt tot buurtspeelplek, van schommel tot natuurspeelplaats.

Wethouder

Marc Budel, wethouder Jeugd & Openbare ruimte: “Kinderen weten zelf heel goed wat ze willen als het om spelen gaat. Daarom zijn we vorig jaar in gesprek gegaan met een aantal kinderen en jongeren. Ze gaven bijvoorbeeld aan vies te willen worden en ze wilden meer uitdagende speelplaatsen en drinkwaterpunten. Want van spelen krijg je dorst! Verder is er ook nog een online bijeenkomst geweest met partners over het stimuleren van buitenspelen. Dit alles heeft geleid tot de nieuwe nota Buitenspelen! De komende jaren willen we er met elkaar aan werken om kinderen en jongeren meer buiten te laten spelen en sporten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio