13.1 C
De Bilt

Kirsten de Koning klimaatburgemeester 2022

Wageningen – De eerste week van november is het de nationale klimaatweek. In elke stad gaan klimaatburgemeesters aan de slag om klimaatverandering onder de aandacht te brengen en klimaatactiviteiten te organiseren. Ook Wageningen heeft een nieuwe klimaatburgemeester: Kirsten de Koning.

Afgelopen jaren dook Kirsten (35 jaar) in verschillende duurzame onderwerpen: natuurlijke cosmetica, leven zonder afval, wonen in een tiny house, de circulaire economie en de warmtetransitie. “Ik ben een duurzame doener. Ik ben graag praktisch bezig met duurzamer leven, zonder dat de veranderingen die ik aanbreng een te grote last worden”, zegt Kirsten. “Ik zet duurzame stappen die bij me passen en die ik vol kan houden.”

Duurzaam leven bespaart ook geld

Mevrouw de Koning hoopt dat ze in de klimaatweek mensen kan inspireren met het zetten van duurzame stappen. “Duurzame aanpassingen, zoals het zuiniger omgaan met elektriciteit en gas, schelen ook in de portemonnee. En daar hebben veel mensen wat aan in deze tijd!” Wethouder Erik-Jan Bijleveld van de gemeente voegt daar aan toe: “We willen als gemeente inwoners stimuleren om energie én geld te besparen. Met de praktische tips van Kirsten kunnen we ze concrete handvatten geven om zelf duurzamer te leven. In de klimaatweek hopen we ook juist mensen te bereiken die nog weinig met dit thema bezig zijn.”

Wat is de eerste klimaattip van de Koning?

Een landelijke activiteit die Kirsten alvast in het zonnetje wil zetten is de Duurzame Huizenroute op 29 oktober en 5 november. “Ik vond het vorig jaar inspirerend om een rondleiding te krijgen in een huis met duurzame oplossingen en de ervaringen van de eigenaren te horen. Ik denk dat in veel huizen in Wageningen nog een verduurzamingsslag gemaakt kan worden wat betreft isolatie, inductie koken, maar ook simpele oplossingen als radiatorfolie en LED lampen.” De huizen die meedoen staan op duurzamehuizenroute.nl.

Burgemeestersketen

Een echte burgemeestersketen (zoals de burgemeester draagt) heeft Kirsten nog niet, maar daar wordt aan gewerkt. “We gaan voor een keten van natuurlijke, circulaire materialen. Dat past goed bij de functie en kan alle komende jaren gebruikt worden.”

Wil je klimaatburgemeester Kirsten volgen?

Wil je Kirsten volgen en weten wat er tijdens de Klimaatweek allemaal te doen is? Houd de agenda van wageningenduurzaam.nl en de Stad Wageningen in de gaten.

Kirsten zit op Instagram, LinkedIn en Facebook met @circulairetoekomst. Wil je de ervaringen van Kirsten tijdens haar tiny house avontuur zien? Kijk dan de aflevering van 25 augustus 2020 terug van Doe Alsof Je Thuis Bent (KRO/NCRV)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio