15.8 C
De Bilt

Kleinschalig alternatief voor demonstratie boeren bij intocht 4Daagse toegestaan

Boeren van Farmers Defence Force hebben een kleinschalig alternatief binnen weten te slepen voor een demonstratie tijdens de 4daagse. De voorzieningenrechter hield de noodverordening van de gemeente Nijmegen, waartegen Farmers Defence Force in bezwaar ging, gisteren wel in stand. Tractoren en landbouwvoertuigen blijven verboden in de stad gedurende de intocht. In de zitting is wel overeengekomen dat onder voorwaarden een kleinschalig alternatief voor de demonstratie langs de wandelroute op de St. Annastraat wordt toegestaan.

Farmers Defence Force had dinsdagmiddag, voorafgaand aan de zitting bij de voorzieningenrechter op woensdagochtend, een alternatief plan ingediend bij de gemeente Nijmegen om te demonstreren tijdens de intocht van de 4Daagse. De boeren willen langs de route agrarische producten zoals zuivel en gladiolen uitdelen aan wandelaars.

Voorwaarden voor alternatief

Voor dit doel staat de gemeente ondanks de noodverordening één tractor met koelwagen toe, en maximaal 50 personen (die het parcours niet mogen betreden vanwege de veiligheid en doorstroming). Hiervoor zal de gemeente een locatie reserveren langs de route, in het eerste deel van de St. Annastraat waar de wandelaars vanuit Heumen Nijmegen binnenkomen, na de kruising met de Scheidingsweg. Andere tractoren en landbouwvoertuigen blijven niet toegestaan in Nijmegen, zoals vermeld in de noodverordening.

Burgemeester Bruls: “Onze zorg is steeds geweest dat de 4Daagse ongehinderd, veilig en feestelijk doorgang kon vinden. In dat licht is het goed dat de rechter de noodverordening in stand heeft gehouden. Tegelijkertijd is demonstreren een grondrecht, mits dit veilig en verantwoord kan. Daarom ben ik, onder duidelijke voorwaarden, akkoord met dit kleinschaliger alternatief. Ik verwacht wel van iedereen dat zij zich aan de afspraken houden.”

Eerder plan

FDF had eerder bij de gemeente gemeld tijdens de intocht met 500 tractoren en een podium te willen demonstreren, zo dicht mogelijk bij de finish voor de wandelaars. In gesprekken met hen is duidelijk gemaakt dat een demonstratie van die omvang, op die plaats op dat moment fysiek onmogelijk en onveilig is. Uit voorzorg geldt inmiddels een noodverordening. Ook andere gemeenten hadden aangegeven dat een demonstratie met landbouwvoertuigen op de openbare weg langs de wandelroute ongewenst, onhaalbaar en gevaarlijk is. Aan FDF is toen ook gemeld dat over kleinschaliger uitingen langs de route overlegd kon worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio