2.2 C
De Bilt

Klimaatbestendige dorpen voor West Maas en Waal

Gemeenten moeten uiterlijk in 2050 klimaatbestendig zijn. De gemeenteraad van West Maas en Waal heeft daarom een lokaal uitvoeringsprogramma voor klimaatadaptatie vastgesteld. Hiermee maakt zij werk van klimaatbestendige dorpen. De gemeente loopt daarmee voorop in Nederland.

Samen aan de slag

Klimaatverandering is overal merkbaar en zichtbaar. Het jaar 2019 gaat de recordboeken in met de heetste zomer ooit. Het jaar daarvoor was de droogste zomer in decennia. Daarnaast hebben we regelmatig te maken met tropische regenbuien. Wethouder Ans Mol: “Ontkennen heeft geen zin meer, het is hoogste tijd om in actie te komen. De weersextremen hebben serieuze gevolgen, ook voor onze gemeente. Ik ben blij met dit plan waarin allerlei concrete acties staan”.

Belangrijke stappen naar klimaatbestendig

De gemeente pakt de gevolgen van hevige regen, extreme droogte en hitte in straten en wijken aan. In de periode tot en met 2023 worden de eerste stappen gezet. De gemeente heeft alle locaties in beeld die kwetsbaar zijn voor de verandering van het klimaat. Waar regen tot overlast leidt, zorgt de gemeente voor voldoende berging en afvoer. Op plaatsen waar het in de dorpen veel te heet wordt, wordt meer vergroend en komen zogenaamde koele verblijfplekken. Dit zijn plekken met schaduw en zitplekken om af te koelen.

Wethouder Ans Mol: “Die plekken leggen we zo dicht mogelijk bij straten waar veel ouderen wonen of kinderen spelen. En we zorgen voor groene corridors, schaduwrijke straten, om daar te komen”. De wethouder denkt ook dat dit positief is voor eenzame ouderen: “Als je ergens gezellig samen kunt zitten, ondanks de hitte, is dat fijner dan alleen thuis bij de airco”.   

Niet alleen, maar samen

In juni 2019 tekenden de gemeente samen met bijna 30 regionale partijen een manifest om samen aan de slag te gaan voor een klimaatbestendige regio. Ans Mol benadrukt: “Het is zeker niet alleen een plan van de gemeente. We zullen het samen moeten doen. Wij zijn blij met alle initiatieven van onze inwoners en ondernemers zelf.

We mogen trots zijn wat onze inwoners en ondernemers laten zien”. De gemeente hoopt dat goede voorbeelden aanzetten tot nieuwe acties bij alle partijen: “Het klimaat is zeker niet beter in 2023. We hebben nog een lange weg te gaan tot 2050. Maar met dit plan zorgen we wel dat onze dorpen blijvend fijn zijn om in te wonen”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio