8.3 C
De Bilt

Klimaatregio Rijk van Maas en Waal weer een stap dichterbij

West Maas en Waal – Sinds een aantal jaren werk de gemeente West Maas en Waal in de regio Rijk van Maas en Waal samen om de effecten van klimaatverandering te verminderen. In 2019 is de eerste grote stap gezet: het ondertekenen van de Regionale Adaptatie Strategie (RAS) door 7 gemeenten, provincie, waterschap en 21 andere stakeholders. De ambitie is om samen (en ieder voor zich) te werken aan een klimaatbestendige en waterrobuuste regio in 2035. Kortom een regio die bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering.

De RAS is inmiddels verder uitgewerkt in (lokale) uitvoeringsprojecten. Voor de uitvoering hiervan kunnen we subsidie van het Rijk gebruiken.

Wat doet subsidie voor Maas en Waal?

Samen met Waterschap Rivierenland gaan de verschillende gemeenten aan de slag. Zo gaat de gemeente Berg en Dal met het project ‘Breedeweg maakt ruimte voor water’ regenwater zo veel mogelijk op de stuwwal vasthouden. Gemeente Heumen gaat daarnaast ook het regenwater in de wijk Dravik op een slimme manier deels ondergronds leiden naar het Lierdal. Gemeente Nijmegen gaat ervoor zorgen dat het regenwater in de Spoorbuurt wordt opgevangen in putten, waarin het water kan wegzakken.

Wateroverlast beperken en grondwater aanvullen

In het laagstgelegen deel van het Land van Maas en Waal voert de Gemeente West Maas en Waal diverse maatregelen uit haar lokale klimaatadaptatieplan en het gebiedsproces Alphen uit. Alle maatregelen dragen er toe bij dat wateroverlast in dorpen en stad vermindert en zorgt tegelijkertijd voor een goede aanvulling van het grondwater. Hierdoor wordt ook de droogteproblematiek aangepakt. De maatregelen worden gecombineerd met een groenere inrichting van onze woonomgeving die bijdraagt aan hittebestrijding in stedelijk gebied. Met de maatregelen zorgen we voor een leefbare en klimaatbestendige regio.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio