3.6 C
De Bilt

Koning bezoekt oefening Luchtmobiele Brigade voor inzet op NAVO-grondgebied Oost Europa

Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend 18 mei een werkbezoek gebracht aan de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht in Schaarsbergen. De eenheid gaat onderdeel uitmaken van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid in Roemenië.

Luchtmobiele Brigade snel inzetbare eenheid

Door de Russische dreiging aan de oostflank van het NAVO-verdragsgebied neemt Nederland deel aan de enhanced Forward Presence (eFP) in Roemenië, om bij te dragen aan de afschrikking vanuit de NAVO.  11 Luchtmobiele Brigade is een snel inzetbare eenheid, die zich te voet, met lichte voertuigen, per helikopter of transportvliegtuig verplaatst.

In patrouillevoertuig naar oefenlocatie

Tijdens zijn bezoek reed de Koning mee in een patrouillevoertuig naar een oefenlocatie. Hij sprak daar met militairen die onderdeel uit gaan maken van de eFP in Roemenië. Daarnaast nam hij deel aan een training, waarbij de eenheid in verstedelijkt gebied huizen vrijmaakt van bezetters.

Drone ingezet

Tijdens deze oefening nam een drone waar boven een huis, waarna verschillende groepen militairen werden aangestuurd het huis binnen te gaan en vrij te maken. Tijdens een dergelijke training staat commandovoering en besluitvorming centraal. Ook sprak de Koning met militairen over hun ervaringen bij een recente oefening in NAVO-verdragsgebied. 

Training Roemenië

Vanaf eind februari tot eind april hebben 150 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade getraind in Roemenië. Binnen 2 dagen stond de eenheid gereed voor vertrek. De oefening RAPID FALCON stond in het teken van training en samenwerking met Amerikaanse en Roemeense collega’s. Deze zomer vertrekt een nieuwe luchtmobiele eenheid naar Roemenië, ditmaal voor de eFP.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio