6.4 C
De Bilt

Lezingen in bibliotheek Wijchen

Wijchen -Lezingen over kunst en Klimt. Pandemieën hebben al vaker dan onze Covid grote invloed gehad op de samenleving. Dat is ook de kunst niet voorbijgegaan. Zowel doordat kunstenaars getroffen werden als doordat zij de gevolgen probeerden vast te leggen of zelfs te bezweren.

Lezing Kunst in tijden van Pandemie

In deze voordracht wordt door Arjan Moscoviter de verbeelding van verschillende epidemieën besproken. Daarbij passeren iconische schilderijen zoals Triomf van de dood van Pieter Breughel de revue. Maar ook voorbeelden uit de architectuur als Il Redentore op het eiland Giudecca schuin tegenover het San Marco in Venetië. Ook de aan het Canal Grande gelegen basiliek van Santa Maria della Salute werd destijds gebouwd omdat men dacht dat de pest eindelijk uitgebannen was.

Zo zijn er tal van voorbeelden uit onze rijke kunstgeschiedenis die – hoe triest de aanleiding ook was – vandaag de dag troost en hoop bieden.

Lezing Gustav Klimt, Golden Boy in perspectief

Naar aanleiding van de grote Klimt expositie in het Van Gogh Museum gaat deze lezing in op het werk van deze kunstenaar, die wegens zijn veelvuldige gebruik van bladgoud ook wel de Golden Boy wordt genoemd.
In zijn oeuvre komt Klimt tot een bijzondere synthese tussen verschillende invloeden die soms tegengesteld lijken te zijn. Enkele jaren geleden was er in Den Haag een expositie die vooral de betekenis van het werk van Jan Toorop voor Klimt belichtte.

De expositie die in Amsterdam te zien zal zijn, geeft een breder en meer omvattend beeld van het werk van de kunstenaar. In de lezing zal worden ingegaan op de ontwikkeling van zijn kunst, de inhoud en de stijl die ook vandaag nog zo veel mensen weet te raken. De lezing wordt gegeven door Arjan Moscoviter.

Deze lezing is bedoeld voor iedereen die zich interesseert voor de vroeg moderne kunst en laat zich uitstekend combineren met een bezoek aan de tentoonstelling in het Van Gogh Museum (7 oktober 2022 tot en met 8 januari 2023).

De lezingen wordt gegeven in de Bibliotheek Wijchen, Campuslaan 8, 6602 HX, Wijchen.

kunst in tijden van pandemie is op dinsdag 18 oktober van 13.30 – 15.30 uur. Toegang € 15,- per persoon.

Gustav Klimt, Golden Boy in perspectief is op dinsdag 25 oktober van 14.00 – 16.00 uur. Toegang € 15,- per persoon.
Aanmelden voor de lezingen kan op bibliotheekwijchen.op-shop.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio