Nijmegen – Op 11 september start de gemeente Nijmegen met het opsporen en verwijderen van materialen in de grond van het Goffertpark. Het park heeft een rijke historie. Van de Romeinse tijd tot aan de Tweede Wereldoorlog, het heeft allerlei functies gehad.
Resten achtergebleven
Dit heeft resten achtergelaten, zoals munitie, kampmaterialen en wapenopstellingen. Deze materialen vormen in de grond geen gevaar. Ze zorgen wel voor vertraging bij de opbouw van concerten en andere evenementen. Dit wil de gemeente Nijmegen oplossen. De verwachting is dat het werk in januari 2021 klaar is.
Materialen
In 2018 is bij de opbouw van een concert munitie in de grond gevonden. Onderzoek wees uit dat er een reële kans is dat er meer munitie ligt. Sindsdien begeleidt een gespecialiseerd bedrijf de opbouw van grote evenementen, die regelmatig op het evenemententerrein in het Goffertpark worden gehouden. Dit bedrijf geeft de locaties vrij, zodat organisatoren veilig kunnen opbouwen en kunnen boren in de grond. Dit zorgt voor vertraging en extra kosten in de opbouw.
Corona
Daarnaast biedt de coronacrisis de ruimte om te werken aan het Goffertpark. Er staan namelijk minder evenementen gepland dan normaal. Daarom gaat de gemeente dit najaar materialen in de bodem opsporen en verwijderen.
Werkzaamheden
Op 11 september starten de werkzaamheden. De verwachting is dat deze tot januari 2021 duren. De bedrijven Van Heteren, T&A Survey en Bombs Away voeren de werkzaamheden uit. Ze doen dit in fases. Per fase pakken ze een deelgebied van het Goffertpark aan. Dat deel waar gewerkt wordt sluiten ze af met bouwhekken en ’s nachts is er cameratoezicht. De rest van het park blijft open voor iedereen.
Overlast beperkt
De overlast voor de buurt blijft zeer beperkt. Het werk wordt namelijk uitgevoerd op reguliere tijden en er is weinig tot geen verkeershinder. Daarnaast zijn de werkzaamheden in het park en dus niet vlakbij woningen. Daar waar is gegraven, herstelt de gemeente de weide en zaait opnieuw gras in. Na afloop wordt het terrein weer bruikbaar gemaakt, vergelijkbaar met de behandeling na concerten.