9.6 C
De Bilt

Meer grip op de bevers in Berg en Dal

Berg en Dal – De bevers doen het steeds beter in Nederland én in onze gemeente. De aantallen en verspreiding nemen jaarlijks toe. Dat is op zich goed nieuws. Bevers zorgen namelijk voor een grotere biodiversiteit. De toename kan echter ook een keerzijde hebben. Bevers kunnen door hun knaag – , graaf – en bouwactiviteiten voor overlast zorgen. Daarom komt de gemeente Berg en Dal nu met een beverprotocol. Dit betekent dat zij een doorlopende ontheffing aan vraagt om meer grip te hebben op de bever.

Door een doorlopende ontheffing kan de gemeente eerder ingrijpen bij bijvoorbeeld wateroverlast door de dammen van de bever. Zo kan de gemeente sneller bevervriendelijke maatregelen nemen. Denk aan het snoeien van de sloten of het plaatsen van een ‘beaver deciever’ in de beverdam . Dit is een soort PVC – buis die ervoor zorgt dat het water kan doorstromen.

Bevers veranderen landschap

Waterschap Rivierenland heeft er al een geplaatst bij het Voedselbos in Groesbeek. Door de ‘beaver deciever’ kan de beverdam blijven bestaan. Dit is goed voor de natuur. Een bever maakt door zijn dammen namelijk een ander landschap met andere waterstanden. Dit trekt andere beesten en vogels aan en er vestigen zich ook andere planten. Ook komt er door het knagen meer dood hout te liggen wat weer insecten en andere dieren aantrekt.

Ontheffing voor maatregelen

In 2017 is de nieuwe Wet Natuurbescherming in werking getreden. De bever is vanuit deze wet beschermd. Dit betekent dat je een ontheffing aan moet vragen voor alle maatregelen die je uit wil voeren om overlast te beperken of weg te nemen.

Zonder doorlopende ontheffing moet er eerst (per locatie en per keer) onderzoek uitgevoerd worden. Dit kan vaak alleen in een bepaalde periode van een jaar. Hierna kan er pas een ontheffing aangevraagd worden. Dit kan erg veel tijd kosten. Al die tijd mogen er geen maatregelen uitgevoerd worden. Dat kan er voor zorgen dat er grote overlast ontstaat. Ook is het in verhouding duurder om per locatie en per keer een ontheffing aan te vragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio