15.5 C
De Bilt
donderdag, 28 september 2023

Meer parkeerplaatsen bij Holthurnsche Hof

Er komen ongeveer 35 extra parkeerplaatsen en een zogenoemde overloopparkeerplaats bij landgoed hotel Holthurnsche Hof in Berg en Dal. De gemeente laat weten dat de uitbreiding is niet eenvoudig vanwege het bijzondere karakter van de omgeving. Rekening houdend met de verschillende belangen is er nu een (lastige) keuze gemaakt voor uitbreiding van de parkeerplaatsen.

Waarom is dit een lastig keuze?

Het hotel ligt in een bijzonder landschap. De omgeving is bovendien van grote cultuurhistorische waarde (Unesco werelderfgoed). En een deel van het landgoed is een monument. Ook voor toeristen en onze inwoners is deze omgeving mede daarom aantrekkelijk. Als toeristische gemeente begrijpt de gemeente de wens van het hotel om deze mensen faciliteiten (eten/drinken, overnachting etc.) te bieden.

Uit tellingen blijkt dat er te weinig parkeerruimte is om deze mensen te ontvangen. De uitbreiding van de parkeerruimte doet het hotel in overleg met de omwonenden en de landgoedeigenaar. Het hotel houdt ook zoveel mogelijk rekening met hun belangen. De gemeente vindt de gekozen oplossing de meest optimale gezien alle verschillende belangen.

Waar komen de parkeerplaatsen?

Er komen extra parkeerplaatsen door aan de noordzijde van de huidige parkeerplaatsen een strook toe te voegen. En door de bestaande parkeerplaatsen beter in te richten komen ook daar meer plaatsen. In totaal gaat het om ongeveer 35 extra plaatsen. Aan de achterzijde van het hotel komt een mogelijkheid om op het bestaande grasveld zo’n 35 auto’s te parkeren.

Deze zogenoemde overloopparkeerplaats gaat alleen gebruikt worden bij ‘piekmomenten’, wanneer de bestaande capaciteit niet voldoet. Denk aan grote bruiloften. Het aantal keren dat dit mag legt de gemeente juridisch vast. Dit wordt waarschijnlijk zo’n 10 keer per jaar. Ook dit wordt met alle betrokkenen (zoals omwonenden en belangenverenigingen) besproken.

Waarom op deze locatie?

Door de huidige parkeerplaatsen te optimaliseren en niet ergens anders parkeerruimte te creëren voorkomen we dat auto’s rondjes gaan rijden op zoek naar een parkeerplek. Dat zou onnodig overlast veroorzaken voor omwonenden. De gekozen oplossing komt het meest tegemoet aan de verschillende belangen en gaat zo min mogelijk ten koste van de bijzondere omgeving.

Wat gaan we nog meer doen?

Mede door de andere inrichting van de parkeerplaatsen komt er meer ruimte om bomen te planten en bestaande bomen te beschermen. Ook komt er meer begroeiing bij de woningen zodat de bewoners minder overlast ervaren. Het plan wordt nu verder uitgewerkt met omwonenden en belangenverenigingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio