6 C
De Bilt

Meer passende activiteiten voor mensen met dementie

Gemeente Wijchen en verschillende lokale samenwerkingspartners werken samen aan activiteiten voor mensen met dementie. Onlangs ontving gemeente Wijchen een subsidie van ruim €123.000,-. Met dit geld wordt het aanbod van bezigheden voor mensen met dementie verbeterd en beter bekend gemaakt. De subsidie wordt ook gebruikt om in gemeente Druten het aanbod te verbeteren.

Activiteiten

Wethouder Bea Schouten: “Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Wij bieden activiteiten aan waardoor mensen met deze ziekte kunnen blijven meedoen in de samenleving en langer thuis kunnen blijven wonen. Vorig jaar onderzochten we of dit aanbod bekend is en of het aansluit bij de behoefte van  deze mensen. Met de resultaten van het onderzoek hebben we een plan van aanpak gemaakt. En nu hebben we subsidie gekregen waarmee vanaf 1 januari 2024 een project starten waarin we dit plan van aanpak gaan uitvoeren. Dit project duurt 18 maanden.”

Eerder onderzoek  ‘Passend aanbod thuiswonende mensen met dementie’

Mensen met (beginnende) dementie uit de gemeenten Wijchen en Druten vulden in 2022 een vragenlijst in. Soms met hulp van een mantelzorger of een zorgtrajectbegeleider. De vragen gingen over het aanbod van activiteiten in hun buurt voor mensen met geheugenproblemen. Het bleek dat deze mensen meer activiteiten willen met kunst, cultuur, bewegen en meer in de avonduren. En de buitenactiviteiten liever dicht bij huis.

Ook moet het aanbod beter aansluiten bij mensen met een migratieachtergrond. Voor deze mensen is er nu weinig aanbod in de beide gemeenten. Of ze weten niet goed dat er activiteiten voor mensen met dementie zijn.

Dementievriendelijke samenleving

Met dit project werken de gemeenten aan hun doel voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Want in een dementievriendelijke samenleving wonen mensen met dementie op een prettige manier en met kwaliteit van leven zo lang mogelijk op zichzelf. Mantelzorgers krijgen ondersteuning zodat zij de zorg voor hun familielid of bekende op een goede manier volhouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio