13.5 C
De Bilt

Meer mogelijk met zonnepanelen op monumenten in Nijmegen

De gemeente Nijmegen maakt het makkelijker om zonnepanelen op monumenten en beschermd stadsgezicht te leggen. Niet alleen aan de achterkant, maar onder voorwaarden ook aan de voorkant. Op deze manier zijn monumenten duurzamer te maken en is het aantrekkelijker om er te wonen en werken. Het college van B&W werkt hiermee een wens van de gemeenteraad uit, die nu nog een beslissing over de maatregelen neemt. De versoepeling van de regels gaat op zijn vroegst van start in maart. Nijmegen is een van de eerste gemeenten die dit mogelijk maakt.

Om monumenten voor de toekomst te kunnen behouden is aanpassing aan de wensen van de tijd belangrijk. Monumenten moeten betaalbaar en bruikbaar blijven. Daarom is verduurzaming van monumenten van belang. Het gaat hierbij niet alleen om energie te besparen door middel van isolatie, maar ook om het opwekken van duurzame energie. 

Wensen eigenaren voor zonnepanelen

De huidige regels staan geen zonnepanelen op dakvlakken aan de voorkant van monumenten toe. Dat betekent dat een deel van de monumenteigenaren nu geen zonnepanelen kan plaatsen, omdat de achterdakvlakken naar het noorden zijn gekeerd. De gemeente wil tegemoet komen aan de wensen van veel eigenaren om zonnepanelen op deze dakvlakken mogelijk te maken.

Erfgoed behouden

Om de beeldkwaliteit en de monumentale uitstraling van de monumenten en gebieden te kunnen behouden zijn er criteria opgesteld waarbinnen het plaatsen van zonnepanelen mogelijk is. Deze criteria zorgen er bijvoorbeeld voor dat er sprake is van gelijkmatig plaatsen van de panelen. Hierdoor zal er een rustig aanzicht ontstaan, waarbij de panelen niet te veel opvallen. Belangrijk is ook dat het monument niet beschadigd wordt. We willen ons erfgoed beschermen en in stand houden onder het motto: ‘Monument, er kan meer dan u denkt’.

Informatie over verduurzamen van monumenten: nijmegen.nl/energieloket

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio