17.3 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Open Monumentendagen Grave op 9 en 10 september 2023

Tijdens de Vriendenloterij Open Monumentendagen 2023, op 9 en 10 september, is in en rond Grave weer een groot aantal monumenten te bezichtigen. Doel van de Open Monumentendagen is een breed publiek te bereiken en het bezoek zo laagdrempelig mogelijk te maken. Alle deelnemende monumenten zijn gratis te bezoeken. Tussen 13:00 en 17:00 uur is het centrum afgesloten voor verkeer.

Tijdens de Open Monumentendagen zal een aantal grote monumenten geopend zijn, zoals de Elisabethkerk en voor deze gelegenheid ook de schatkamer van de kerk, de Protestantse kerk, het Vincentiuskerkje in Oud Velp (“Kunst in het kerkje”), het Kapucijnenklooster met de Emmauskerk in Velp en met de historische tuin, de kerk van Escharen en de kerk in Gassel.

Open Monumentendagen

Bezoekers kunnen ook de Gasselse molen, de kazematten bij de Thompson brug, de tuin van Nidum (voorheen het Arsenaal), de Generaal De Bonskazerne (deel dat wordt herontwikkeld door BOEï) bekijken. Op zaterdag is hier de nieuwe filmzaal van “Filmcafé Grave” te bezichtigen. Het filmcafé wordt op de zondag van het Open Monumentenweekend officieel geopend.

En iedereen kan naar binnen in het oude notarishuis in de Maasstraat, in het gebouw van de Sociëteit aan Het Kasteeltje, het historisch Stadhuis op de Markt, De Hampoort en in de onderaardse gang bij de Hampoort. Naast de grote blikvangers openen ook kleinere monumenten hun deuren. Een aantal particulieren is bereid gevonden hun historische pand een uurtje open te stellen voor het publiek. Dit is alleen op de zondagmiddag. Bij de woningen die het betreft hangt een “gouden sleutel” bij de voordeur.

Loswal

Aan de Loswal ligt een aantal historische sleepboten, op de kade is een informatiestand over het Kroonwerk Coehoorn aan de overzijde en voor de gelegenheid vaart er een pontje zodat bezoekers Grave ook vanaf het water kunnen bekijken.

Op zaterdag en zondag is er een carillonbespeling, op de Markt is er zondagmiddag om 12:00 uur een concert door de Harmonie Grave en in de middag een presentatie van oldtimers. En dan is er nog de gelegenheid om vanaf de hoek Trompetterstraat met een historisch legervoertuig naar de kazematten bij de Maas en naar Velp te rijden.

Stadsmuseum Grave

In het Stadsmuseum Grave in de Hampoort is de tentoonstelling van unieke historische religieuze beelden uit de verzameling Goossens te bezichtigen. Voor de kinderen is er de selfiewedstrijd; zet je zelf met een monument op de foto en maak daarmee kans op een aardige prijs.

Om 14:00 starten op zaterdag en zondag historische rondwandelingen (€ 2,50) vanaf de Markt.

Een brochure met daarin alle deelnemende monumenten ligt klaar bij de Tourist Information op de Markt, bij het Stadsmuseum in de Hampoort en bij een groot aantal andere. Uitgebreidere informatie is in en bij ieder deelnemend monument beschikbaar en verder ook op www.monumentendag.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio