16.6 C
De Bilt

Nacht van de Nacht in gemeente Rheden; inwoners uitgenodigd mee te doen

De gemeente Rheden doet mee met de Nacht van de Nacht die dit jaar op zaterdag 29 oktober wordt gehouden. In de nacht van zaterdag op zondag zal de verlichting van de Oude Jan in Velp en de Dierense Toren worden gedoofd.

Nederland één van meest verlichte landen in Europa

Nederland is één van de meest verlichte landen in Europa. Voor de sociale veiligheid en de verkeersveiligheid is goede verlichting een noodzaak. Veel verlichting is echter onnodig. Waarom moeten reclamemasten de hele nacht branden? Is het nodig gebouwen de hele nacht aan te stralen met felle lampen? Kan tuinverlichting niet wat minder vaak en minder lang branden? Al die overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten, voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand.

Wethouder Dorus Klomberg: “Donkere nachten goed zijn voor mens en dier. En voor het milieu, want al dat licht kost heel veel energie. Zeker in deze tijd is energiebesparing belangrijker dan ooit. Ik roep al onze inwoners, bedrijven en instellingen daarom op mee te doen met de Nacht van de Nacht.”

Nacht van de Nacht

De ‘Nacht van de Nacht’ is een initiatief van de Nederlandse natuur- en milieufederaties en wordt sinds 2005 elk jaar georganiseerd op de laatste zaterdagavond en -nacht van oktober. Tijdens de Nacht van de Nacht doven honderden gemeenten, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Kijk voor meer informatie op www.nachtvandenacht.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio