19.2 C
De Bilt

Nanko Boerma: Boekpresentatie Neem je plek

Wijchen – Met elkaar maken we de samenleving. Bij ons – de Bibliotheek Wijchen – staan daarom de speerpunten meedenken, meedoen en inspireren centraal. Iets dat daar perfect bij aansluit is het nieuwe boek van auteur Nanko Boerma: ‘Neem je plek’, met als ondertitel: Hoe acterende burgers de democratie vernieuwen.

Nanko Boerma

Nanko deelt niet alleen zijn visie, maar hij nodigt je ook uit om met elkaar in gesprek te gaan. Ter sprake komen initiatieven en wat we zelf als acterend burger (kunnen) doen. Hoe we elkaar inspireren door niet achterover te leunen, maar om juist actief mee te denken en te doen om onze samenleving een stukje mooier te maken, in plaats van met de (dikke) vinger naar de overheid te wijzen en daarmee ook de regie uit handen te geven.

De boekpresentatie is op woensdag 2 november van 19.30 – 21.30 uur. De toegang is gratis, aanmelden via bibliotheekwijchen.op-shop.nl

Nanko over dit boek:

‘In Nederland ontdekte ik het woord “ik”. Dat was het mooiste woord dat ik leerde.
Maar daarna dacht ik: het is ook het eenzaamste woord dat ik ken.’

– Rodaan Al-Galidi, auteur

Neem je plek

“Dit citaat is het Leitmotiv van mijn nieuwe boek Neem je plek: Hoe acterende burgers de democratie vernieuwen.

We leven in een tijd waarin iedere ‘ik’ telt. Ieder mag er zijn. Dat is voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid. Ik als ‘mooiste woord’ dus. Tegelijk zijn er de toeslagen-affaire, de gasschade in Groningen, de crises in de jeugdzorg, de stikstof- en asielcrisis. De democratische rechtstaat is er voor om ons eigen individuele zelfbeschikkingsrecht te garanderen. De realiteit is echter dat we over de meeste dingen die voor ons ècht belangrijk zijn niet zo heel veel te vertellen hebben. ‘Ik’ als het eenzaamste woord, dus.

Ik noem dit het ‘democratisch tekort’. Dat ligt niet in ‘Den Haag’, maar naast de deur, in onze eigen directe omgeving. Het goede nieuws is: wij, burgers van Nederland en Europa, zijn overwegend beter opgeleid, gezonder en welvarender dan ooit tevoren. Wij hebben bovendien via internet toegang tot alle kennis die er maar is. Wij kunnen daarom een volgende stap op onze emancipatieladder zetten. We kunnen ‘acterende burgers’ worden die geen instructie van welk ‘boven’ dan ook nodig hebben om spelend en handelend het initiatief te nemen.

Zo heffen wij het democratisch tekort op. Ruim baan voor de ‘dikke ik’? In tegendeel: acterende burgers zijn autonoom, loyaal, betrokken en oordeelkundig. ‘Neem je plek’ van Nanko Boerma roept op om ons recht als acterend burger te halen en laat zien wat we daarvoor te doen hebben. Dat recht komt overigens met een plicht: er alles aan te doen om ‘ik’ daadwerkelijk het mooiste en niet het eenzaamste woord te laten zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio