10.5 C
De Bilt

Nieuwbouw met meer ruimte voor vleermuis, huismus en egel

Arnhem – Ontwikkelaars die in Arnhem willen bouwen, worden binnenkort verplicht natuur in en rond de nieuwbouwwoning meer te betrekken bij hun ontwerp . Er komen op en rond nieuwbouwwoningen bijvoorbeeld neststenen voor vogels en vleermuizen , groene daken en erfafscheidingen waar egels onder door kunnen. Meer groen en water in de directe woonomgeving zoals hagen , bomen , amfibieënpoelen en groene verbindingen moeten het leefgebied van dieren vergroten.

Teruggang biodiversiteit stoppen

Arnhem wil hiermee de teruggang van biodiversiteit een halt toeroepen. Wethouder Cathelijne Bouwkamp: ‘ We hebben de komende jaren meer woningen voor Arnhemmers nodig, maar dat mag niet ten koste gaan van de biodiversiteit. Met deze maatregelen kunnen mens en dier beter naast elkaar leven.’

Puntensysteem

Ontwikkelaars gaan werken volgens een puntensysteem. Dat maakt helder wat gevraagd wordt en daagt uit tot creatieve oplossingen. Dit systeem gaat verder dan de Wet natuurbescherming, die alleen compensatie eist als beschermde diersoorten zich in een gebied bevinden. Met dit plan blijven niet alleen bestaande diersoorten in het gebied behouden, maar komt er ook ruimte voor nieuwe soorten.

Nieuwbouw en ecosystemen

Het gaat nadrukkelijk niet alleen om bedreigde of beschermde soorten. De gemeente wil vooral de grote rijkdom aan soorten in stand houden en uitbreiden en gezonde ecosystemen creëren. Ook vergroten deze maatregelen de klimaatbestendigheid van een buurt . De aanleg van groen gaat bijvoorbeeld hittestress tegen en helpt bij wateroverlast.

Gezonder door meer groen.

Ook het leven van Arnhemmers gaat hierdoor erop vooruit. Volgens onderzoek van onder meer Wageningen University & Research leven mensen gezonder en gelukkiger wanneer ze omringd zijn door natuur. Meer stadsgroen gaat fijnstof tegen, zorgt voor een lagere kans op stress gerelateerde aandoeningen zoals depressie en angststoornissen en zet bewoners aan tot bewegen in de buitenlucht.

Lage kosten per woning

Deze nieuwe regels voor nieuwbouwwoningen gaan voor het eerst in bij de ontwikkeling van de velden 3 noord en 23 in Schuytgraaf. Geschat wordt dat dit de ontwikkelaar per woning 500 tot 1500 euro zal kosten. Dit hangt
af van hoeveel woningen er per plan gebouwd worden en welke maatregelen er worden gekozen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio