19 C
De Bilt

Nieuwe grondwettekst in raadzaal vol Arnhemse lhbtiq-ers en gehandicapten: ‘Graag ook naar scholen’

De internationale week tegen discriminatie begint in Arnhem met de nieuwe tekst tegen discriminatie in de grondwet. Bij de onthulling van het letterbeeld in de raadszaal tussen spreekgestoelte en borstbeeld van de koning, roept burgemeester Marcouch de scholen op eenzelfde letterbeeld te introduceren, naast de receptie en boven de deur naar de lerarenkamer, als materiaal voor lessen in de klas. Want tegenover het gif van discriminatie staat de leerbare vaardigheid om mensen te zien als gelijkwaardig.

Opvoeden met grondwet!

Marcouch over zijn pleidooi in de volle raadzaal: ‘Zoals bedrijven prominent hun missie etaleren voor medewerkers en bezoekers, laten wij zo ook onze docenten, ouders en leraren dagelijks attenderen op het gelijkheidsbeginsel. Laten wij onze kinderen hiermee opvoeden, opvoeden, opvoeden’.  

Handicap 

Alle discriminatie is strafbaar. In de reeks verboden gronden staat nu tot oplichting van wie het betreft ook de handicap en seksuele geaardheid expliciet genoemd. De nieuwe tekst voor artikel 1 luidt: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan’. Een grondwetwijziging komt zelden voor, in de Eerste Kamer is maar liefst tweederde meerderheid van de stemmen nodig.

Marcouch onthuld de nieuwe tekst van de grondwet met betrokken mensen
Marcouch onthuld de nieuwe tekst van de grondwet met betrokken mensen – Foto: gemeente Arnhem

Lhbtiq 

Gevraagd om een reactie, noemen de deelnemers de grondwetswijziging een doorbraak. De aanwezige lhbtiq-ers, studenten van Rijn-IJssel, visueel beperkten en anderszins beperkte betrokkenen benadrukken dat de toevoegingen hun bestaan bevestigen en hen de bescherming bieden die zij zoeken. Marcouch, verantwoordelijk voor veiligheid, waarschuwt dat de letter van de wet als hoeksteen pas tot leven komt als Arnhemmers handelen naar de geest: ‘Discriminatie gebeurt sneaky.

Sinds ik de Canelpride met de eerste Gayboot buiten de grachten in woonwijk Slotervaart begon, weet ik wat lhbtiq-ers meemaken. Dagelijks op weg naar de bakker en de groenteboer werd mij toegesist: vieze homo. Het gaat er kennelijk moeilijk in dat mensen opkomen voor anderen. Toch dient wie vrijheid opeist, die ook anderen te gunnen, mijn ideaal is dat moslims opkomen voor lhbtiq-ers, lhbtiq-ers voor moslima’s en moslima’s voor gehandicapten. En andersom’.

Opvoeding 

Of iedereen geneigd is tot discriminatie? Marcouch verzet zich: ‘discriminatie is geen natuurwet, het sluipt mee met de opvoeding’. Hij roept op tot leren omgaan met gelijkheid: interesse ontwikkelen, belangstelling krijgen voor anderen. Juist in deze tijd van diversiteit, benadrukt wethouder Maurits van der Geijn (inclusie): ‘Diversiteit heeft inclusie nodig’.  Bang zijn helpt niet om nieuwsgierigheid te ontwikkelen, zegt Marcouch: ‘Wees verontwaardigd over het onrecht. En laten wij mensen om ons heen zoeken die ons helpen.’.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio