9.4 C
De Bilt

Onderhoud openbare ruimte: Nieuwe afspraken

Westervoort – In november deed het college een voorstel voor het kwaliteitsniveau van onderhoud in de openbare ruimte. De gemeenteraad is hiermee op 19 december akkoord gegaan. Hierdoor verandert op verschillende plaatsen het onderhoudsniveau van bijvoorbeeld gemeentelijk groen, wegen en straatmeubilair. De gemeente heeft hier nieuwe afspraken over gemaakt.

Financiële ruimte voor openbare ruimte

De belangrijkste reden om het onderhoudsniveau te veranderen is de financiële ruimte. Er is onvoldoende budget om de openbare ruimte op het eerder vastgestelde niveau te onderhouden. Peter Pennekamp, wethouder: “We hebben gekozen voor een kwaliteisniveau ‘Sober’. Daarmee stellen we zeker dat onderhoud tegen een reeële prijs blijft plaatsvinden. We hebben in onze gemeente beperkte financiële middelen. Daarom maken we steeds een afweging tussen onze middelen en onze eisen voor kwaliteit en leefomgeving. “

Afspraken

Ondanks het stapje terug in kwaliteitsniveau, stijgen de kosten voor onderhoud komende jaren. Pennekamp: “We zien dus straks mogelijk meer onkruid en minder snoeiwerk, terwijl we meer betalen. Helaas hebben we allemaal te maken met stijgende kosten. Met het gekozen scenario houden we onze gemeente aantrekkelijk en doen dat op een verstandige manier.” De extra kosten voor het beheer zijn €465.000,-.

Verandering kwaliteitsniveau

Wethouder Pennekamp licht toe: “Het kwaliteitsniveau waarvoor wij hebben gekozen, is gangbaar in andere gemeentes. Het wordt bijvoorbeeld ook gedeeltelijk in Arnhem gehanteerd. We willen een uitnodigende gemeente zijn en blijven. Het centrum en stationsgebied en de begraafplaatsen onderhouden we op een iets hoger niveau. Maar ook daar ontkomen we er niet aan om iets in te leveren. Met het gevraagde budget kan de gemeente voldoende onderhoud uitvoeren en voorkomen we achterstanden.” De aanpassing van het kwaliteitsniveau start wanneer lopende contracten aflopen. In 2023 zal daarom in de praktijk nog weinig veranderen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio