15.6 C
De Bilt

Onderzoek naar participatie in gemeente Rheden

De gemeente Rheden werkt aan het opstellen van een participatiebeleid. Hierin komt te staan hoe inwoners kunnen meedenken en meewerken met de plannen en het beleid. De gemeente wil zo veel mogelijk inwoners, organisaties en ondernemers betrekken bij dit beleid van de gemeente. Dit doen zij door het uitzetten van een online vragenlijst en het organiseren van zogenoemde ‘straatgesprekken’.

Het onderzoek naar het participatiebeleid wordt uitgevoerd door een onafhankelijk bureau genaamd Opiniepijlers en richt zich op het betrekken van meer inwoners, organisaties en ondernemers bij het maken van beleid en het uitvoeren van projecten. Het doel is de kwaliteit van projecten en initiatieven te verbeteren. Door samen in gesprek te gaan over onderwerpen wil de gemeente de betrokkenheid van inwoners en andere belanghebbenden vergroten.

Extra aandacht voor jongerenparticipatie

De gemeente vindt het belangrijk dat ook jongeren een stem krijgen. Daarom doet de gemeente specifiek onderzoek naar hun behoeften aan de hand van swipocratie. Zo wordt onderzocht hoe, wanneer en over welke onderwerpen jongeren betrokken willen worden. Via deze methode kunnen jongeren hun mening geven door te swipen op basis van een aantal stellingen.

Kom langs tijdens de straatgesprekken

De Opiniepijlers staan, de komende twee weken,  met hun bus op allerlei locaties in de gemeente om het gesprek met inwoners te voeren over hoe zij betrokken willen worden en op welke manier.

DatumLocatieTijdstip
Maandag 27 maartVelp – Plus, Churchillplein10.00 uur – 16.00 uur
Dinsdag 28 maartVelp – parkeerplaats achter de AH, Vlashofstraat 10.00 uur – 16.00 uur
Woensdag 29 maartEllecom – bij muziektent Binnenweg10.00 uur – 16.00 uur
Donderdag 30 maartDieren – Callunaplein 88, bij de Hema en kunstwerk De Beren 10.00 uur – 16.00 uur
Maandag 3 aprilDe Steeg – bij prinses Amaliahoek10.00 uur – 16.00 uur
Dinsdag 4 aprilLaag Soeren – bij Sprengenhuus10.00 uur – 16.00 uur
Woensdag 5 aprilRheden – hoek Oranjeweg / Groenestraat10.00 uur – 16.00 uur
Donderdag 6 aprilRheden – bij de Dekamarkt, Zwarteweg10.00 uur – 16.00 uur
Vrijdag 7 aprilDieren – bij Spar, CederlaanDieren – bij Horecapleintje Spoorstraat (Discussiebus staat op het pleintje Kruisstraat)10.00 uur – 13.00 uur13.00 uur – 16.00 uur
Zaterdag 8 aprilSpankeren – bij muziektent, Kerkplein10.00 uur – 16.00 uur

Meedoen met de vragenlijst

Voor inwoners die geen tijd hebben om naar de bus te komen of de voorkeur geven voor digitaal zet de gemeente een online vragenlijst uit. Deze is in te vullen via www.rheden.nl/participatie tot en met zaterdag 8 april. De antwoorden worden volledig vertrouwelijk en anoniem verwerkt.

Wethouder Inwonerparticipatie Dorus Klomberg: “Als gemeente vinden we het belangrijk om de lokale democratie door initiatieven vanuit de samenleving te stimuleren en te ondersteunen. In de huidige maatschappij nemen inwoners meer initiatief en verantwoordelijkheid. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor elkaar en de leefomgeving. Door kennis en middelen te delen kan de gemeente dit ondersteunen, en daar ben ik een groot voorstander van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio